Tervuren
Op woensdag 13 maart 2019 organiseerde Building Leisure Buildings, een businessclub gespecialiseerd in vrijetijdsvastgoed, een inspiratiesessie in het recent heropende AfricaMuseum in Tervuren. Gert Jansens, de directeur-generaal van de operationele diensten van de Regie der Gebouwen, gaf er een presentatie over de rol van de Regie der Gebouwen in de renovatie van het museumgebouw en het omliggende domein.

Building Leisure Buildings is een business club die verschillende stakeholders in de vastgoed- en bouwsector samenbrengt om kennis rond vrijetijdsvastgoed met elkaar te delen. Ze organiseren inspiratiesessies in verschillende “leisure buildings” en tijdens hun laatste sessie lieten ze zich inspireren door het pas gerenoveerde AfricaMuseum. Na een rondleiding door de museumzalen en een blik achter de schermen, gaf ieder van de betrokken partijen een presentatie over zijn rol binnen het renovatieproject. De presentaties werden gegeven door Guido Gryseels, directeur van het AfricaMuseum; Gert Jansens voor de Regie der Gebouwen; Bart De Blaiser voor de aannemer nv Denys; en Stéphane Beel, de architect van het project.

Het AfricaMuseum, dat niet meer voldeed aan de moderne eisen voor museumgebouwen, werd heringericht, brandveilig gemaakt en de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit werd verbeterd. Ook de historische vitrinekasten werden volledig gerestaureerd en uitgerust met moderne technologieën. Meer info over de werken.

De Regie der Gebouwen: bouwheer en projectmanager

Gert Jansens vertelde hoe de Regie der Gebouwen als bouwheer van het project de taak van projectmanager op zich nam. Ze stelde het behoefteprogramma op en lanceerde de overheidsopdrachten voor het aanstellen van een studiegroep en een aannemer. Dat alles gebeurde in overleg met museum zelf.

Omdat een museumgebouw specifieke behoeften heeft, zoals een goede klimaat- en vochtbeheersing en toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit, hield de Regie der Gebouwen de kwaliteit van de uitgevoerde werken nauwlettend in het oog. Daarnaast waakte ze ook over de timing en het budget en voerde ze overleg met de vergunningverlenende overheden. Dat laatste was onder meer belangrijk voor de bouw van het nieuwe onthaalpaviljoen, omdat er beperkingen stonden op de hoogte en de afstand ten opzichte van het museumgebouw.

Inspirerend resultaat

De renovatie van het AfricaMuseum was een project dat in totaal twaalf jaar lang geduurd heeft, maar dankzij een goede voorbereiding, een globale visie en permanent overleg met alle actoren, is het resultaat zeker inspirerend te noemen.

Deze inspiratiesessie was ook een goede gelegenheid om het uitstekende werk van de teams van de Regie der Gebouwen in de verf te zetten.

Foto's van het evenement © Building Leisure Buildings