Het nieuwe warmtenetwerk, dat op 1 mei 2021 in gebruik genomen werd, maakt het mogelijk om het Koninklijk Domein van Laken op een duurzamere manier te verwarmen.

Momenteel werkt de Regie der Gebouwen aan de restauratie van de Wintertuin.

Verwarmen van het koninklijk domein met restwarmte van de afvalverbrandingsoven

Op 1 mei 2021 startten de Regie der Gebouwen en Brussel-Energie officieel het nieuwe warmtenetwerk op dat voor een periode van minstens 25 jaar instaat voor een duurzamere verwarming van het Koninklijk Domein van Laken.

Het nieuwe netwerk is rechtstreeks verbonden met de afvalverbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek om een deel van diens restwarmte te recupereren en zo de gebouwen van het Koninklijk Domein van Laken, met inbegrip van de Koninklijke Serres, te verwarmen.

De CO2-uitstoot van het Koninklijk Domein van Laken is hierdoor beperkt met ongeveer 2.300 ton per jaar en het dekt bijna de volledige verwarmingsbehoeften van het domein.

Publiek-publieke samenwerking

Dit duurzame project is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de Regie der Gebouwen, Brussel-Energie en het Koninklijk Paleis.

Het project vereiste een aanpassing van tien stookplaatsen van het Koninklijk Domein van Laken en de verbinding van het Koninklijk Domein van Laken met het warmtenetwerk van de verbrandingsoven.

De Regie der Gebouwen was verantwoordelijk voor de aanpassing van de stookplaatsen en hun hydraulische aansluiting op de warmtewisselaars, terwijl Brussel-Energie instond voor de plaatsing van het warmtenetwerk en de warmtewisselaars.

Het koninklijk domein van Laken behoort voor 49 procent tot de federale staat en voor 51 procent tot de Koninklijke Schenking, de kosten van het budget werden dan ook verdeeld tussen de Regie der Gebouwen en de Koninklijke Schenking.

Uitgevoerde werken

Binnen het Koninklijk Domein vonden de installatiewerken van het netwerk plaats tussen januari en juni 2020. Er dienden belangrijke sleuven gegraven te worden over een afstand van 2 kilometer om zo’n 4500 meter leidingen van het warmtenetwerk te plaatsen en de stookplaatsen van het Koninklijk Domein te verbinden met de verbrandingsoven (bekijk de video van de werken).

In juni 2020 gingen de installatiewerken van het warmtenetwerk buiten het Koninklijk Domein van start, onder de Van Praetbrug en onder de Vilvoordsesteenweg.

Begin 2021 werden een reeks testen en aansluitingen uitgevoerd voor de ingebruikname.

Persberichten

30-04-2021: Het nieuwe duurzame verwarmingssysteem voor het Koninklijk Domein van Laken is operationeel!

23-06-2020: Een blik op de duurzame werken in het koninklijk domein van Laken

19-07-2019: De Regie der Gebouwen investeert duurzaam in het Koninklijk Domein van Laken

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat en Koninklijke Schenking

Installatie netwerk en warmtewisselaars

Bouwheer: Brussel-Energie

Aannemer (deel netwerk): Denys - Engie Fabricom

Aannemer (deel onderstations): BESIX Van den Berg NV

Duur van de werken: januari 2019 - december 2020

Kostprijs van de werken: ongeveer 4,5 miljoen euro, inclusief BTW

Aanpassingswerken stookruimtes

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Aannemer HVAC: Veolia SA

Duur van de werken: 2020

Kostprijs van de werken: ongeveer 237 000 euro, inclusief BTW

Koninklijke serres

De koninklijke serres behoren tot de belangrijkste monumenten van de negentiende eeuw. De serres en de verscheidenheid aan planten die daarin bewaard worden, zijn getuigen van de toenmalige fascinatie voor het exotische en voor de nieuwe verre grondgebieden.

De Regie der Gebouwen heeft de Maquetserre gerenoveerd tussen 2000 en 2001 en de Congoserre tussen 2014 en 2017.

Momenteel werkt de Regie der Gebouwen aan de restauratie van de Wintertuin. In juli 2019 werd de studie voor de renovatie van de Wintertuin toegewezen aan de studiebureaus MA2 en Chatillon Architectes.

Meer info over de renovatie van de Maquetserre

Meer info over de renovatie van de Congoserre

Meer info over de renovatie van de Wintertuin

 

Laatste wijziging in april 2021