Terug naar de projectpagina over het Justitiepaleis Antwerpen

Scanstraat

In oktober 2019 startten de werken voor de inrichting van een scanstraat in de Salle des Pas Perdus (inkomhal) van het Justitiepaleis in Antwerpen. In december 2019 werden de werken voltooid. Het Justitiepaleis in Antwerpen is één van de 5 justitiepaleizen in België die van een scanstraat wordt voorzien (de andere justitiepaleizen zijn Brussel, Gent, Luik en Charleroi). 

De voorlopige scanstraat die er sinds 2015 door de toegenomen terreurdreiging was geïnstalleerd, werd afgebroken en vervangen door een permanente scanstraat. In de scanstraat moeten de bezoekers langs een metaaldetector passeren en worden hun spullen gecontroleerd. Er vindt ook een identiteitscontrole plaats. 

Er werd een nieuwe bezoekersingang voorzien met een draaideur die rechtstreeks uitkomt in de scanstraat. 
Het personeel van het justitiepaleis heeft een aparte ingang, net als de advocaten en tolken, die binnenkomen via een deur die ze kunnen openen met hun badge. Zij moeten niet langs de scanstraat passeren. 

De vroegere hoofdingang/-uitgang van het Justitiepaleis, bestaande uit een draaideur, is voortaan enkel nog de uitgang van het gebouw. 

De Regie der Gebouwen publiceerde de opdracht voor de inrichting van de scanstraat en volgde de werken mee op. 

Technische fiche

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Gebruiker: FOD Justitie
Studie: Scope (in opdracht van de FOD Justitie)
Aannemer: THV Fichet Security Solutions Belgium – Baeten-Van Es
Duur van de werken: oktober 2019 – december 2019
Investering: 1,2 miljoen euro (incl. BTW), gefinancierd door de Regie der Gebouwen

Nieuw onthaal

Er zal in de Salle des Pas Perdus (inkomhal) van het Justitiepaleis een geïntegreerd onthaal ingericht worden. De bedoeling is om een uniek loket te voorzien waar de rechtzoekende terecht kan met al zijn vragen, ongeacht welke rechtbank bevoegd is voor zijn zaak. Hij zal er ook terecht kunnen voor maatschappelijke hulp. 

Het geïntegreerd onthaal zal bestaan uit een glazen kantoor met verschillende loketten. 

Op 17 oktober 2019 werd de overheidsopdracht uitgeschreven voor de infrastructuurwerken voor dit nieuwe onthaal.  De concrete planning voor de uitvoering van de werken is nog niet bekend.     
De werken worden voor 100% gefinancierd door de FOD Justitie.