Dendermonde
In augustus 2020 gaan de Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en het consortium BAM PPP van start met de bouw van de nieuwe gevangenis in Dendermonde.

Context van het project

De gevangenis wordt gerealiseerd via een “DBFM-procedure”, waarbij “DBFM” staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij een privépartner het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis gedurende 25 jaar voor zijn rekening neemt.

De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer en stelde het consortium BAM PPP aan om de DBFM-opdracht uit te voeren. De Federale Overheidsdienst Justitie zal het gevangeniscomplex in gebruik nemen.

Start van de bouwwerken

De Vlaamse waterweg voert reeds werken uit om de site te ontsluiten (mobiliteit) en in maart 2020 zal de Oude Dender overbrugd worden. 

De bouw van de gevangenis zelf start in augustus 2020; het einde van de werken is voorzien eind oktober 2022. De nieuwe gevangenis zal plaats bieden aan 444 gedetineerden. 

Piet Buyse, burgemeester van de stad Dendermonde:

"Dit is goed nieuws voor Dendermonde! Veel dank aan de minister voor al zijn inspanningen in dit belangrijke dossier. Ik kijk uit naar de start van de bouwwerken maar vooral naar de realisatie van de nieuwe gevangenis."

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Eindgebruiker: Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie
DBFM-consortium: BAM PPP
Consultancy: Stibbe (legal), Rebel Advisory (finance), eld (technical)
Duur van de werken: augustus 2020 – oktober 2022
Oppervlakte site: 11 ha
Oppervlakte gevangenis (bruto): ongeveer 31.000 m²
Capaciteit: 444 plaatsen
Termijn terbeschikkingstelling: 25 jaar (daarna neemt de Belgische staat de gevangenis over). 

Meer informatie

Raadpleeg de projectpagina over de gevangenis van Dendermonde