Antwerpen
De bouwwerken aan het forensisch psychiatrisch centrum in Antwerpen, gestart in februari 2014, schieten goed op. In het najaar van 2016 zal de Regie der Gebouwen het centrum ter beschikking kunnen stellen aan de FOD Justitie.

Op 21 januari 2016 kwamen ministers Jan Jambon (vice-eerste minister, minister van Binnenlandse zaken en voogdijminister van de Regie der Gebouwen), Koen Geens (minister van Justitie) en Maggie De Block (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid) de stand van zaken opnemen.

Het FPC wordt gebouwd op een terrein van bijna 4 hectare aan de Beatrijslaan 96 op Linkeroever, nabij de Burchtse Weel. Er zullen 180 geïnterneerden, geesteszieken die veroordeeld zijn voor criminele feiten, worden opgevangen. De instelling is vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis maar dan met een hogere graad van beveiliging.

De realisatie van dit project gaat gepaard met een investering van 60 miljoen euro (aankoop van de grond, studies en bouwkost) op basis van een klassieke eigendomsverwerving.

Het centrum zal uit drie gebouwen bestaan die met elkaar in verbinding staan. Ze zullen een verschillende gradatie van gesloten naar open regime hebben, naargelang de vereiste behandeling van de patiënten.

  • Het centrale gebouw in U-vorm omvat de inkomhal, het bezoekerscomplex, de administratie, de technische dienst, werkplaatsen, een sporthal, een medisch centrum en een ondergrondse parking.
  • De gesloten afdeling bestaat uit een langgerekt balkvormig volume met kamers en leefeenheden. Deze afdeling bestaat uit 2 subafdelingen (Observatie/oriëntatie en Intensieve behandeling).
  • De open afdeling is ondergebracht in een gebouw in Y-vorm. Bijzonder aan dit gebouw is dat het wordt gebouwd op kolommen zodat het natuurlijk terrein onder het gebouw kan doorlopen. Zo ontstaat een vrij zicht op het achterliggende natuurgebied.

De ruwbouwwerken zijn klaar en de gevelafwerking is grotendeels voltooid. Momenteel wordt er volop gewerkt aan de binnenafwerking (binnenschrijnwerk, vloer-, wand- en plafondafwerking, enz.). De realisatie van het meubilair is ook gestart.

Gelet op de specifieke aard van het centrum wordt een hoge draadafsluiting (enkel ter plaatse van de open afdeling), een hoge omheiningsmuur en camerabewaking voorzien. De muur zal minder hoog lijken omdat hij verdiept wordt geplaatst. De gracht dient ook als regenwaterbuffer. Bij de aanleg van het terrein en de uitvoering van de omgevingswerken wordt de grond gescand op mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de eerste wereldoorlog.

Ook de technische installaties zoals elektriciteit, hvac, sanitaire en liften zijn in volle uitvoering.

Het centrum wordt een voorbeeld van duurzaam bouwen en duurzaam energiegebruik. Er wordt super-isolerend en zonwerend glas voorzien en op een gedeelte van het dakoppervlakte wordt een groendak aangelegd. Op het dak van de open afdeling worden zonnepanelen geplaatst voor de productie van een deel van het sanitair warm water. Het regenwater wordt gerecupereerd en hergebruikt. Het centrum zal een K-peil 20 à 25 halen.

De uitbating van het centrum wordt georganiseerd door de FOD Justitie in samenwerking met het departement Volksgezondheid.

Het multidisciplinair studieteam VK Studio Architects, Planners & Designers stond in voor het ontwerp en de speciale technieken. De werken worden uitgevoerd door de firma Denys nv uit Wondelgem.

Technische fiche

FPC Antwerpen
Beatrijslaan 96
Antwerpen (Linkeroever)

  • Eigenaar: Belgische staat
  • Aanbestedende overheid/bouwheer: Regie der Gebouwen
  • Eindgebruiker: Federale Overheidsdienst Justitie
  • Multidisciplinair studieteam (ontwerp, stabiliteit, technieken en EPB): VK Studio Architects, Planners and Designers (Roeselare)
  • Aannemer: NV DENYS (Wondelgem)
  • Veiligheidscoördinator: V.E.T.O & Partners (Oosterzele)
  • Duur der werken: januari 2014 eind 2016
  • Terreinoppervlakte: circa 3,85 ha
  • Oppervlakte complex: Circa 16 441 m²
  • Investeringskost: 60 miljoen euro (grondaankoop, studies, bouwkost