"Ik ben erg verheugd dat er nieuwe zalen beschikbaar zijn gesteld voor het Museum Kunst & Geschiedenis in het Jubelpark. Met dit project geven we ons cultureel erfgoed de ruimte die het nodig heeft. De renovaties zijn uitgevoerd om de duurzaamheid van het gebouw te optimaliseren, met respect voor zijn uitzonderlijke karakter. Cultuur is een middel om emoties te delen, maar het is ook een getuige van onze gedeelde geschiedenis. Daarom is investeren in de kwaliteit van onze culturele gebouwen een prioriteit voor mij", zegt Mathieu Michel, staatssecretaris van de Regie der Gebouwen.
Renovatie tentoonstellingsparcours 19de-20ste eeuw
De renovatie- en restauratiewerken in de drie zalen vonden plaats van maart 2021 tot mei 2022.
De pleisterwerken aan het plafond en de muren van de zalen werden gerestaureerd en opnieuw geschilderd. Het parket werd behandeld en de lichtstraat in de grootste tentoonstellingszaal kreeg nieuw, gelaagd glas.
Er werd nieuw metalen binnenschrijnwerk geplaatst en het buitenschrijnwerk werd gerestaureerd en geschilderd.
De tentoonstellingsruimtes zijn voortaan ook voorzien van duurzame verlichtings-, verwarmings- en ventilatiesystemen. De verlichting bestaat uit ledspots gekoppeld aan een domotica-systeem. De ruimtes worden geklimatiseerd met nieuwe ventilo-convectoren.
De nieuwe technieken zijn op een subtiele manier geïntegreerd in het geheel, om het oorspronkelijke uitzicht van de zalen zoveel mogelijk te behouden.
Renovatie van de zalen rond de Kloostertuin
De renovatie van deze tentoonstellingszalen kaderde in de strategie van het museum om zijn Europese kunstcollecties van de 18de tot de 20ste eeuw op een overzichtelijkere manier tentoon te stellen door ze samen te brengen in de ruimtes op de eerste verdieping rond de Kloostertuin.
Van 2016 tot 2017 werd al één van de ruimtes rond de Kloostertuin gerenoveerd om er het door Victor Horta ontworpen art nouveau-interieur van de juwelierszaak Wolfers-Frères in te reconstrueren (de “Wolferszaal”).
Van 2021 tot 2022 werden dus de drie ruimtes voor het tentoonstellingsparcours “19de-20ste eeuw” vernieuwd. Naast de tijdelijke Hoffmann-expo, worden in de zalen ook stukken uit de art deco- en art nouveau-collectie van het museum tentoongesteld.
De overige ruimte die nog gerenoveerd moet worden op de eerste verdieping, maakt deel uit van het masterplan van Beliris voor de heropwaardering van de Jubelpark-site voor de 200ste verjaardag van België in 2030.
De zalen rond de Kloostertuin bevinden zich in een gedeelte van het museum dat werd opgetrokken tussen 1908 en 1921. Dit gebouw werd initieel ontworpen door architect Gédéon Bordiau en na zijn dood in 1904 zette Léopold Piron het project verder.
Omdat de gebouwen in het Jubelpark beschermd zijn, volgde de Directie Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alle werken van nabij op.
Technische fiche van de renovatie van de zalen “19de-20ste eeuw”
Eigenaar: Belgische Staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Studie renovatie: Regie der Gebouwen
Aannemer renovatie: Monument Vandekerckhove
Oppervlakte tentoonstellingszalen: 1.410 m²
Duur renovatie tentoonstellingszalen: van maart 2021 tot mei 2022
Kostprijs renovatie tentoonstellingszalen: 2 miljoen euro, inclusief btw (aandeel Regie der Gebouwen)