De Regie der Gebouwen restaureert het standbeeld “Virginius en Virginia” in het Park van Tervuren

05/05/2020
Tervuren
Op maandag 4 mei 2020 werd het bronzen beeld “Virginius en Virginia” weggehaald uit het Park van Tervuren en overgebracht naar een atelier voor restauratie. De restauratie zou begin juni beëindigd moeten zijn. Dan wordt het standbeeld teruggeplaatst in het park. De Regie der Gebouwen investeert ongeveer 26.500 euro in het project.

Reiniging en nieuwe sokkel

De opdracht werd toegewezen aan aannemer Remmen bv uit Vorselaar. Het beeld wordt in een atelier volledig gereinigd en de huidige afwerkingslaag, die niet origineel is, wordt verwijderd. Daarna wordt het beeld opnieuw gepatineerd en krijgt het een nieuwe beschermingslaag van was.

De bestaande bakstenen sokkel was in slechte staat omwille van waterinfiltratie. De sokkel werd volledig afgebroken en er werd een fundering gegoten. Op de fundering komt een nieuwe sokkel gemaakt uit licht gewapend beton en afgewerkt met minerale verf. Het uitzicht van de nieuwe sokkel zal volledig hetzelfde zijn als de oude, maar door het gebruik van beton wordt de waterdichtheid verbeterd. De nieuwe sokkel wordt in een werkplaats in één geheel prefab gemaakt.

Historische achtergrond

De oorspronkelijke titel van het beeld is “Virginius immolant sa fille” (Virginius offert zijn dochter op). Het werd ontworpen door beeldhouwster Elisa Bloch in 1886. De beeldhouwster beeldde in dit werk het tragische verhaal van Virginia af, zoals beschreven door de Romeinse schrijver Livius.

Het beeld werd in 1897 samen met negentien andere beelden in het Park van Tervuren geplaatst. Ondanks de voorziene tijdelijke plaatsing was het tot op heden nog altijd te bewonderen op het grasveld naast het Koloniënpaleis. Vanaf juni 2020 zal het gerestaureerde beeld opnieuw te bezichtigen zijn.

Technische fiche

Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: Remmen bv
Kostprijs van de werken: ongeveer 26.500 euro, inclusief btw
Duur van de werken: mei 2020 – juni 2020