Een geoptimaliseerd bezoekersparcours en een gerenoveerde ruimte voor de nieuwe permanente galerij in het Museum voor Natuurwetenschappen!

“De mobiliteit binnen musea en de toegankelijkheid van de collecties zijn essentiële aspecten voor het unieke vastgoed dat door de Regie der Gebouwen beheerd wordt en dat bestaat uit meerdere galerijen, zalen en verdiepingen. Dankzij de nieuwe verbinding kunnen bezoekers ten volle genieten van nieuwe ruimtes tijdens een vlotter en aangenamer bezoek. Bovendien vergemakkelijkt de geïnstalleerde lift de toegang voor personen met een beperkte mobiliteit. Een duidelijke verbetering in het kader van de modernisering van ons museaal, historisch en architecturaal erfgoed”, aldus een opgetogen Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
Inachtneming van de museologische beperkingen
Om de werkzaamheden uit te voeren werd het grootste deel van de in de zalen tentoongestelde dieren verhuisd. De grotere exemplaren (walvissen, giraffen, ...) werden beschermd en bleven tijdens de werken ter plaatse.
De zalen werden volledig gestript, de isolatie werd vernieuwd en de gebogen wanden op de tweede verdieping werden verhoogd.
Bijzondere zorg werd besteed aan de muren, die van uitstekende kwaliteit moeten zijn teneinde de tentoonstellingen tot hun recht te laten komen.
De vloer werd vernieuwd en de kleine draaitrap die de twee verdiepingen verbindt werd volledig gerenoveerd om beter geïntegreerd te worden in de museumruimte.
De ramen werden ook vervangen en aangezien het uitzicht vanaf het Leopoldpark geklasseerd is, werd er rekening gehouden met hun oorspronkelijk aspect.
Tot slot werden de technische installaties vernieuwd: de elektriciteit, de ventilatie, de brandbeveiliging (brandwerende deuren) en het sanitair.
Onvoorziene werfomstandigheden
De werken gingen van start in 2015 en namen, door contractbreuk met de oorspronkelijke aannemer in 2019, meer tijd in beslag dan voorzien.
Na de lancering en toekenning van de nieuwe overheidsopdrachten, konden de werken in maart 2020 heropgestart worden zodat ze begin september konden beëindigd worden.
Technische fiche
Eigenaar: Belgische staat
Gebruiker: Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Studiebureau (aangewezen en gefinancierd door het KBIN): SUM Project
Opvolging en uitvoering van de werken: Regie der Gebouwen en SUM Project
Aannemers (vanaf 2020):
Trappenhuis (glazen balustrade): Metalur
HVAC: VTS
Elektriciteit: Sotrelco
Diverse kleine werken en afwerking: Malice
Duur van de werken: 2015-2020
Totale kostprijs van het project: ongeveer 4,5 miljoen euro