Vottem
Op 8 mei 2018 heeft de Regie der Gebouwen de ceremonie georganiseerd voor de symbolische eerstesteenlegging van de nieuwe gebouwen van het Noodoproepcentrum 112 en het Laboratorium van de Gerechtelijke federale politie in Vottem, in aanwezigheid van Jan Jambon, vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, bevoegd voor de Regie der Gebouwen.
Dit project heeft als doel de diensten van de Federale politie van Luik te hergroeperen op de site van Vottem om beter te beantwoorden aan de werkeisen van de moderne politie. De investering van de Federale staat (basisopdracht + uitbreiding laboratorium) bedraagt 2,37 miljoen euro.
Voor de uitvoering van dit project werkt de Regie der Gebouwen nauw samen met de Federale politie, de SA Franki - Willemen groep en Assar L’Atelier Architects.

Jan Jambon: “De verschillende diensten samenbrengen op één enkele site vormt een reële meerwaarde, waardoor de synergiën bevorderd worden en de verplaatsingen beperkt blijven. Er wordt vooral ook  een betere interactiviteit en reactiviteit tot stand gebracht tussen de verschillende diensten. De arbeidsvoorwaarden in deze nieuwe gebouwen zullen zichtbaar beter zijn dan in de gebouwen waarin ze vandaag zijn ondergebracht. De site van Vottem, gelegen rue Verte Voie 1, werd gekozen voor  haar toegankelijkheid en de beschikbare ruimte. Het Masterplan Federale Politie zal uitgevoerd worden in twee fasen. ”

Verwezenlijking Masterplan Federale politie

Dit omvangrijk project kadert in het Masterplan Federale politie en de centralisatie van de federale politie in de Luikse regio. Het Masterplan wordt in verschillende fases uitgevoerd.
De eerste fase omvat de bouw van een Noodoproepcentrum 112  en een Laboratorium voor de gerechtelijke federale politie.
De tweede fase voorziet de bouw van andere gebouwen om het personeel van de Federale politie van Luik te huisvesten. In functie van de staat waarin de vrijgekomen gebouwen zich bevinden, zullen deze vervolgens verkocht worden of een nieuwe bestemming krijgen.

Noodoproepcentrum 112

Het nieuw Noodoproepcentrum zal onder andere onderdak bieden aan de Noodcentrale 112, de Informatie- en Communicatie Arrondissementele dienst ( SCAD) alsook het crisiscentrum van de Gouverneur van de Provincie Luik. Een pyloon van het Astrid-netwerk, de telecom-operator voor de nooddiensten en veiligheidsdiensten in België, wordt ook voorzien.

Laboratorium federale gerechtelijke politie

De nieuwe gebouwen van de technische en wetenschappelijke Politie (TWP) zullen een antwoord bieden  aan de vereisten verbonden aan de accreditatie en het bevorderen van de interactiviteit tussen de verschillende TWP en het Hof van Beroep van Luik.

Architectuur

De toegepaste modulaire structuur laat toe om de lokalen eenvoudig aan te passen. Het gebruik van prefab-gevelelementen laat een snellere uitvoering van de werken toe. De inplanting van de twee infrastructuren beantwoordt aan de eisen op het vlak van functionaliteit, toegankelijkheid en veiligheid.

Verloop van de werken

In 2016 en 2017 werden de bestaande gebouwen in de bouwzone volledig afgebroken. De bouwwerken werden aangevat in maart 2018 en zouden moeten afgewerkt zijn in het eerste semester van 2020. De inrichting van de parkings, de wegen, de omgeving en de buitenverlichting wordt ook voorzien. Het project wordt uitgevoerd via een Design & Build-opdracht, waardoor het project binnen een strikte termijn verwezenlijkt wordt en waarbij de aannemer volledig verantwoordelijk is voor de studies en de bouw van het project.

Duurzame ontwikkeling

Het project voorziet de plaatsing van 146 fotovoltaïsche panelen op het dak van het Noodoproepcentrum, wat een geschatte besparing oplevert van 30% van het globaal elektriciteitsverbruik van de 112. De koelsystemen van de servers van de 112 bestaan uit twee specifieke toestellen: één volgens het ‘free chilling’ principe waardoor er een besparing van 9% kan gemaakt worden op het elektriciteitsverbruik van de koelmachines en de andere die instaat voor warmterecuperatie waardoor een besparing van 20% kan gemaakt worden op het verwarmingsverbruik van de 112. De recuperatie van regenwater in de twee gebouwen is eveneens voorzien.

Technische Fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bezettende dienst: Federale Politie

Bouwheer: Regie Der Gebouwen

Architecten: ASSAR L’Atelier architects SA

Aannemer: Franki SA – Willemen Groep

Duur werken: 2018 – eind 2019

Oppervlakte site: 9,4 ha.

Oppervlakte van de gebouwen:

Noodoproepcentrum 112: 5 623,11 m²

Laboratorium: 4 029,05 m²

Totaal eerste fase: 9 652,16 m²

Investering:

Basisopdracht + uitbreiding van het laboratorium: 2,37 miljoen euro