Brussel
De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, heeft de grote fontein op de Kunstberg volledig gerenoveerd. Vandaag heeft Jan Jambon, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de fontein opnieuw officieel in werking gesteld. De renovatie heeft zo'n 473.500 euro (incl. btw) gekost.

De Kunstberg

De tuin van de Kunstberg werd in 1957-58 aangelegd naar een ontwerp van de Belgische tuinarchitect René Péchère. Het is een mooi voorbeeld van een hangende tuin,want de tuin is aangelegd op een ondergrondse parking. De bomen en struiken wortelen in een grondlaag van 1,4 meter aarde boven op een draineerlaag van aanvulgrond.

De Kunstberg biedt een van de boeiendste vergezichten over Brussel. Vanop het Koningsplein vertrekt een indrukwekkende zichtas richting de toren van het stadhuis op de Grote Markt.

De tuin is een drukbezochte plaats en een belangrijke verbinding tussen de boven- en benedenstad. Duizenden pendelaars lopen de tuin door van en naar het werk. Voor de cultuurliefhebber is het een scharnierpunt met de aanwezigheid van verschillende culturele instellingen en conferentiezalen zoals het Rijksarchief, Bozar, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum, het Magrittemuseum en Square (congressenpaleis). Daarnaast worden er veel culturele evenementen in en rond de Kunstberg georganiseerd zoals Europalia, het Kunstenfestivaldesarts of het Brussels Summer Festival.

Uitgevoerde werken

De monumentale fontein aan de voet van de trappen die naar de Koudenberg leiden is uitgevoerd in blauwe hardsteen met negen zuilen. Daarboven doen gebeeldhouwde vissen of schelpen dienst als waterspuwers. De fontein werd eind de jaren 50 ontworpen door Roger Jacob en was sinds 2009 niet meer in gebruik.

De fontein werd eerst volledig ontmanteld. De blauwe natuursteen werd geïnventariseerd en opnieuw gebruikt bij de heropbouw. De algemene toestand van de natuursteen was niet altijd even goed en daarom werden bepaalde stenen vervangen door nieuwe Belgische blauwe natuursteen. Het bestaande beeldhouwwerk (vissen en schelpen) werd bewaard.

De waterafdichting van het bassin, de aanwezige ondergrondse leiding, de sproeikoppen en de volledige technische installatie (inclusief de waterpompen, elektrische installatie, lekbak, opslagtank, afsluitkranen, persslangen, doseerpompen, onderwaterschijnwerper, een ultravioletinstallatie en programmeerbare schemerschakelaar) zijn volledig vernieuwd.

Voor de verlichting worden duurzame ledlampen gebruikt.

De waterjets kunnen tot 4,50 meter hoogte reiken. De fontein en de opslagtank kunnen zon 120.000 liter regenwater bevatten.

Na de uitvoering van de werken werd de heropgebouwde fontein gereinigd en kreeg ze een anti-graffitibehandeling.

Net als voor de twintig kleine waterbekkens op de Kunstberg is voor de grote fontein ook een winterbescherming voorzien. Die bestaat uit een op maat gemaakte metalen draagstructuur met afwerking in bangkirai.

De Regie der Gebouwen werkt samen met de dienst Leefmilieu Brussel voor de dagelijkse werking van de fontein. De fontein zal van maart tot september tussen 7 en 22 uur operationeel zijn. In september en oktober is dat van 8 tot 20 uur.

Plaatsing van ledverlichting in alle fonteinen op de Kunstberg

De Regie der Gebouwen heeft van de renovatiecampagne gebruik gemaakt om de verlichting in de twintig kleinere waterbekkens te vervangen door ledverlichting. Dat kadert in haar beleid van duurzaam energieverbruik.

Verwijdering van de tags/graffiti

De Kunstberg is spijtig genoeg een site waar veel tags en graffiti worden aangebracht. Na de renovatie van de grote fontein werden ook alle tags/graffiti op de site verwijderd, inclusief de tags op de sokkel van de gevel van het Muziekinstrumentenmuseum.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Aannemer renovatie grote fontein: De Dender nv
Kostprijs: 473.744,30 euro (incl. btw)
Aannemer verwijdering tags/graffiti: Killroy Systems (Antwerpen)
Kostprijs verwijdering tags/graffiti: 4250 euro (excl.btw)