Tervuren
Topstuk wordt door grote omvang al tijdens de werken naar binnen geloodst.
De werken aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika zijn volop bezig en nog steeds op planning, maar toch keerde op 3 februari 2016 al één van de topstukken terug naar het museum. Door zijn lengte en gewicht moet de grote prauw in het museum worden binnengebracht vóór het buitenschrijnwerk van de binnenkoer wordt geplaatst.

Het was geen alledaags zicht op de werf: op 3 februari werd de grote prauw van het KMMA met een kraan over het museumgebouw gehesen. Vanaf de binnenkoer werd de prauw vervolgens via de trap in de nieuwe ondergrondse galerij neergelaten. Stellingen in de galerij zorgden ervoor dat de prauw geen te grote hoek maakte. De prauw werd vervolgens op wielen gezet, zodat hij verplaatst kan worden in functie van de verdere afwerking van de ondergrondse galerij.

Te groot om nog langer te wachten

De reden voor de vroege terugkeer van de prauw is even eenvoudig als markant. Met zijn 22,5 meter en 3.500 kilogram is het collectiestuk simpelweg te groot en te zwaar om nog langer te wachten. Na de plaatsing van het buitenschrijnwerk op de binnenkoer en de verlaagde plafonds in de ondergrondse galerij zou het niet meer mogelijk zijn om de prauw binnen te brengen.

Over de vernieuwingsoperatie

De werken aan het KMMA zijn nog steeds op planning en passen in een totale vernieuwingsoperatie, die van het museum een aantrekkelijk en dynamisch museum van wereldformaat moet maken. De meest in het oog springende vernieuwingen zijn het nieuwe inkompaviljoen en de ondergrondse verbindingstunnel waarlangs de bezoeker het museum zal binnenkomen. Beide constructies staan er intussen en worden verder afgewerkt. Ook het huidige museumgebouw, een parel van architect Charles Girault, wordt tegelijkertijd grondig gerestaureerd. Onder meer deuren, ramen, vloer, wanden en tentoonstellingskasten worden onder handen genomen.


NOOT: Later dit voorjaar krijgt u de gelegenheid de werf te bezoeken. Wij houden u op de hoogte.

Technische fiche

  • Eigenaar: Belgische Staat
  • Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
  • Gebruiker: Koninklijk Museum voor Midden-Afrika
  • Multidisciplinair studieteam: tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Desvigne + Arup NL + Bureau Bouwtechniek + RCR + Daidalos Peutz
  • Aannemer: NV Denys (Wondelgem)
  • Start van de werken: oktober 2013
  • Heropening van het museum: 2017
  • Globale investeringskost (bouw, honoraria en financiering): 66,5 miljoen euro (bouwkost = 51.079.504,36 euro incl. BTW)