
Laurent Vrijdaghs, Administrateur-generaal en voorzitter van het Directiecomité van de Regie der Gebouwen: “Wij wensen de aannemer, Artes Woudenberg – Artes Roegiers, van harte proficiat met deze award. Ook een grote dank aan het ganse werfteam, bestaande uit de aannemer, de Regie der Gebouwen, het bureau PERSPECTIV architecten, de FOD Justitie en Urban, voor hun inzet om dit immense en uitdagende project in goede banen te leiden! Ten slotte ook een dankwoord aan de uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen, Mathieu Michel, die van dit restauratieproject een prioriteit heeft gemaakt.”
De restauratie van de voorgevel van het Justitiepaleis
De Regie der Gebouwen startte in augustus 2023 met de restauratiewerken aan de voorgevel van het Brusselse Justitiepaleis aan het Poelaertplein. Het gaat om de eerste fase van de restauratie van alle gevels van dit gigantische gebouw.
De natuurstenen en de decoratieve elementen van de gevel worden één voor één gereinigd, gecontroleerd en waar nodig hersteld of vervangen. Om het oorspronkelijke uitzicht van het Justitiepaleis, dat beschermd is als monument, te bewaren, worden stenen gebruikt uit de originele steengroeves (vooral Comblanchien in de Franse Bourgogne-streek en blauwe hardsteen uit Soignies). De steenblokken worden volgens kwaliteit in de steengroeves geselecteerd en in steenkapperijen verder verwerkt tot de geschikte vormen.
Daarnaast worden het buitenschrijnwerk en het voegwerk van de voorgevel gerestaureerd en hersteld. Ook het peristilium wordt gerestaureerd en de erekoer (voorplein) zal heringericht worden.
De eerste fase van de gevelrestauratie zal tegen eind 2025 voltooid zijn.
Het gebruik van BIM bij een restauratieproject
Bij de restauratie van de gevel wordt gebruik gemaakt van BIM (Building Information Modeling), wat voor een restauratieproject uitzonderlijk is. Hierbij worden talloze scans gemaakt van de volledige voorgevel van het Justitiepaleis, op basis waarvan digitale 3D-plannen worden ontwikkeld. Gezien de gigantische oppervlakte van de voorgevel (22.750 m² of bijna 5 voetbalvelden groot) en de complexiteit ervan, is dit een enorm werk.
Dankzij het gebruik van BIM heeft het werfteam een gedetailleerd en visueel overzicht van welke stenen in de gevel zijn behouden, vervangen of hersteld. Het laat toe om op een zeer nauwkeurige manier de meetstaat bij te houden en de hoeveelheden steen te meten.
Meer info op de website van de Regie der Gebouwen