Vilvoorde
Op dinsdag 13 november 2018 openen Jan Jambon, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en de Regie der Gebouwen en Johan Van Overtveldt, minister van Financiën het Laboratorium Douane en Accijnzen van de federale overheidsdienst Financiën in Vilvoorde (Gustaaf Levisstraat 10 in 1800 Vilvoorde).

Jan Jambon, vice-eersteminister en minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen:

“Het laboratorium Douane en Accijnzen van de FOD Financiën was dringend aan een nieuwe huisvesting toe. De Regie der Gebouwen kocht daarom een recente nieuwbouw aan in Vilvoorde. Het gebouw werd volledig aangepast aan de behoeften van het laboratorium. De federale overheid investeerde zo’n 5,7 miljoen euro voor de aankoop en de inrichtingswerken. De site is gemakkelijk bereikbaar, een voordeel voor het laboratorium dat zo’n 15 à 20.000 analyses per jaar uitvoert die van over het ganse land komen. Zo wordt hier het bier dat op de Belgische markt komt geanalyseerd om de accijnsrechten te bepalen.”

Noodzaak aan nieuwe huisvesting

Het Laboratorium Douane en Accijnzen was tot april 2018 gehuisvest in een gehuurde burgerwoning in het centrum van Leuven (Blijde Inkomstraat). Het gebouw was niet meer aangepast aan de behoeften van het laboratorium en vertoonde ernstige technische gebreken (verwarming, elektriciteit, waterinfiltraties, veiligheid).

De Regie der Gebouwen ging op zoek naar een nieuwe locatie en onderzocht meerdere pistes zoals het Federaal Administratief Centrum op de Philipssite in Leuven, een gebouw aan de Leuvensesteenweg in Tervuren, een nieuwbouw in Haasrode/Wijgmaal en de aankoop van een bestaand gebouw.

Na een kosten-batenanalyse bleek het Akzo Nobel-gebouw in Vilvoorde de beste keuze te zijn.  Het gaat om het multifunctioneel gebouw dat  Akzo Nobel oprichtte voor haar Research&Development Centre.  Door de beslissing van Akzo Nobel om haar R&D Centre elders te huisvesten, werd het gebouw na de oplevering eind 2013 nooit in gebruik genomen en uiteindelijk te koop aangeboden.

Het gebouw is met de wagen vlot bereikbaar wat belangrijk is voor het Laboratorium Douane en Accijnzen omdat zij monsternames onderzoeken die vanuit het hele land toekomen. Het station van Vilvoorde bevindt zich op loopafstand.  Het feit dat het gebouw buiten het stadscentrum is gelegen, is een troef voor een scheikundig laboratorium.

De federale overheid stemde in 2015 in met de aankoop van het gebouw. Vervolgens richtte de Regie der Gebouwen het gebouw in op basis van de specifieke behoeften van de FOD Financiën.

Het gebouw was volledig afgewerkt op uitzondering van het schilderwerk.   Specifieke ruimtes (labo’s, kantoren, open space ruimtes, vergaderzalen ) moesten van elkaar afgescheiden en ingericht worden, onder andere met op maat gemaakt labomeubilair. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping werden zowel kantoorzones als labo’s ingericht met elk hun eigen specificiteit.  Alle labolokalen bevinden zich aan de achterzijde van het gebouw.

De tweede verdieping is ingericht als een open space kantoorruimte. Het is de bedoeling om de douanediensten die momenteel gehuisvest zijn in de Groenstraat in Vilvoorde (ontvangstkantoor en mobiel team Douane en Accijnzen) op termijn op deze verdieping te huisvesten.

De technieken werden waar nodig aangepast. Zo werd de HVAC-installatie aangepast, gasleidingen werden naar de labo’s voorzien, afzuigkasten werden geplaatst, een nieuwe hoogspanningscabine werd geplaatst en een datalokaal werd voorzien.

Duurzaam gebouw

Het gebouw is duurzaam. Op een deel van het dak (2de verdieping) is een groendak aangelegd en de groengevel aan de ingang springt in het oog.

Het gebouw wordt verwarmd door het gebruik van twee warmtepompen die warmte uit de bodem halen.  De bodemwarmte wordt door middel van de pompen/drukverhoging overgedragen op water wat op zijn beurt door middel van klimaatplafonds en betonkernactivering de verschillende ruimtes verwarmt of koelt. 

Bij betonkernactivering wordt de massa ‘geactiveerd’ door deze op strategische tijdstippen warmte of koelte te laten opslaan of afgeven. De grote dichtheid van het beton zorgt dat deze als buffer dienst doet tegen te hoge of te lage buitentemperaturen. De binnentemperatuur wordt met dit systeem op een gespreide en aangename manier geregeld.

Het gebruik van warmtepompen voor de basisbehoeften inzake verwarming is zeer zuinig in verbruik (lagere energiefactuur) en milieuvriendelijk door een lage CO2-uitstoot.

In de winter zorgen twee condenserende gasketels voor de nodige bijkomende warmte als hieraan behoefte is. Frequentiegeregelde compressoren  zorgen voor de aanmaak van ijswater.

De verwarming/koeling kan per lokaal worden ingesteld. 

Er wordt ook energie bespaard door het gebruik van aanwezigheidssensoren die het licht regelen.

Omgevingswerken

Aan de achterzijde van het gebouw bevinden zich functionele laad- en loszones voor de aan- en afvoer van de producten die gecontroleerd moeten worden.

Het laboratorium beschikt over enkele parkeerplaatsen vooraan en een ruime parkeerplaats achteraan. Een fietsenparking met carport wordt nog ingericht.  

Wat doet het Laboratorium Douane en Accijnzen?

Het werkgebied van het Loboratorium Douane en Accijnzen bestrijkt het ganse land. 

Momenteel zijn in het labo 25 medewerkers tewerkgesteld die fysico-chemische analyses uitvoeren en onderzoek doen. Deze analyses zijn erg belangrijk aangezien ze bepalend zijn voor de berekening van de invoerrechten of het toepasselijke accijnsregime en om uit te maken of het verboden producten zijn.

Enkele voorbeelden van mogelijke opdrachten zijn:

  • Het analyseren van bier dat in België op de markt komt om het oorspronkelijke extract van het bier te meten. De accijnsrechten worden immers berekend op het oorspronkelijke extract en niet op het alcoholgehalte vermeld op het etiket;
  • Het analyseren van brandstofstalen die door de mobiele teams worden doorgestuurd;
  • Het identificeren van onbekende poeders in postpakketten. Een wit poeder kan onschuldig zijn, maar kan ook bestaan uit anabole steroïden, verdovende middelen, antibiotica, pesticiden,…

Het douanelabo werkt in principe uitsluitend voor de Douane en Accijnzen. Sinds 2017 is zij ook één van de labo’s binnen het proefproject “Expert Team Labo” van het netwerk van Europese douanelaboratoria. Daardoor kunnen ook laboratoria uit andere Europese lidstaten monsters voor analyse doorsturen.

Het douanelabo staat garant voor kwaliteit en efficiëntie. Het voert jaarlijks niet minder dan 15.000 à 20.000 analyses uit van zeer uiteenlopende aard en is bovendien voor 44 analysemethoden ISO 17025, geaccrediteerd. Dit houdt in dat de kwaliteit van deze analyses jaarlijks door een onafhankelijk auditorgaan wordt onderzocht.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Projectleider inrichtingswerken: Regie der Gebouwen
Gebruiker: FOD Financiën (laboratorium Douane en Accijnzen/Hulpkantoor en Mobiel team)
Duur van de inrichtingswerken: 2017  –  2018
Netto-Oppervlakte: 2.219 m² (waarvan 680 m² kantoorruimte)
Aantal parkeerplaatsen: 33
E-peil: 68
Aankoopprijs gebouw: 3,3 miljoen euro (incl. BTW)
Aannemer eerste inrichtingswerken: Monument VandeKerckhove nv
Aannemer infrastructuurwerken: Krinkels nv
Inrichtingswerken: ca. 2 miljoen euro (incl. BTW)
Omgevingswerken (in uitvoering):  ca. 476.000 euro (incl. BTW)

Contactpersoon:

Johan Vanderborght, communicatieverantwoordelijke
Johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
M: 0479 31 26 91
www.regiedergebouwen.be