Brussel
De Regie der Gebouwen heeft de volledige renovatie afgerond van de stookplaats van de Kunstbergsite, die warmte produceert voor het Algemeen Rijksarchief, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en de KBR (Koninklijke Bibliotheek van Belgiƫ). De nieuwe verwarmingsketels zijn op donderdag 5 december 2019 in werking gesteld.

De drie voormalige stookketels werden vervangen door drie nieuwe condensatie- en hogerendementsketels, waardoor het vermogen met een derde verminderd is. De schoorstenen werden van nieuwe roestvrijstalen buizen voorzien die bestand zijn tegen condensatie en er werden nieuwe pompen geplaatst.

Deze investering kostte ongeveer 680.000 euro (incl. BTW).

Installatie van een warmtekrachtkoppelingscentrale

Daarnaast werkt de Regie der Gebouwen samen met Sibelga aan de installatie van een warmtekrachtkoppelingscentrale in de gerenoveerde stookplaats van de Kunstbergsite.

Dit systeem zal het mogelijk maken om de energie-efficiƫntie van de volledige site te verbeteren, de CO2-uitstoot te verminderen en de energiefactuur van de site te verlagen.

De werken gingen van start in oktober 2019 en de installatie zou operationeel moeten zijn tegen begin 2020, zodat de site gedurende een periode van 10 jaar van warmte kan voorzien worden.

Meer informatie op de webpagina over dit project