Project voor de gevangenis van Haren verkozen tot ‘Best Social Infrastructure Project’ op Partnership Awards 2019

06/06/2019
Brussel
Op de Partnerships Awards, de prijzen voor de beste publiek-private partnerships, is het project voor de gevangenis van Haren verkozen tot beste project voor sociale infrastructuur. Het project is een DBFM-samenwerking tussen de Regie der Gebouwen en het consortium Cafasso.

De Partnerships Awards motiveerden de gouden award voor het project van de gevangenis van Haren als volgt:

“De jury was onder de indruk van de manier waarop het team voor dit project een aantal uitdagingen overwon om enerzijds een plan af te leveren dat veel waar voor zijn geld biedt en anderzijds flexibel te blijven tijdens de ontwikkeling van het project. Ze (de jury, n.v.d.r.) wilde ook heel graag de vernieuwende manier belonen waarop in dit plan gevangenisdiensten worden aangeboden.”

Over het project

Het project van de gevangenis van Haren kadert in het Masterplan: Detentie en internering in humane omstandigheden van de federale regering en bestaat uit de bouw van een gevangeniscomplex in verschillende eenheden.

Het project breekt met de traditionele gevangenisstructuur en focust in de plaats daarvan op de ontwikkeling van een faciliteit voor herintegratie, die is opgevat als een ‘gevangenisdorp’. De gedetineerden worden er aangemoedigd om binnen een sociale context te handelen en te interageren.

Het project voorziet de bouw van 14 verschillende kleinere eenheden op 15 hectare, met onder meer een toegangscomplex, twee arresthuizen voor mannen, 1 strafhuis voor mannen, 1 gesloten instelling voor vrouwen, 1 open instelling voor vrouwen, 1 observatie-instelling, 1 psychiatrische afdeling en medisch centrum en uitgebreide faciliteiten. In totaal kunnen zo 1190 gedetineerden opgevangen worden.

Het project voor de gevangenis van Haren moet toelaten om de verouderde gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael te sluiten.

Gekozen procedure voor het publiek-privaat partnership: Design Build Finance Maintenance (DBFM)

Het gevangeniscomplex wordt gerealiseerd via een DBFM-procedure, waarbij DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Dat is een publiek-private samenwerking, waarbij een privépartner het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de penitentiaire inrichting voor zijn rekening neemt.

Bij DBFM-projecten wordt er een geïntegreerd ontwerp gemaakt en wordt er vanaf het begin samengewerkt; met inbreng van de knowhow van elke partner. De opdracht werd toevertrouwd aan het consortium Cafasso.