Brussel
Op de Publica Awards, de prijzen voor de beste overheidsprojecten, zijn de Regie der Gebouwen en het AfricaMuseum donderdag in de prijzen gevallen voor de ambitieuze renovatie en restauratie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. In de categorie Heritage & Architecture gingen ze aan de haal met het goud, een eerste plaats die ze deelden met beeldsmederij De Maan in Mechelen. In diezelfde categorie wonnen de Regie der Gebouwen en het AfricaMuseum ook de publieksprijs.

De succesvolle renovatie en uitbreiding van het AfricaMuseum is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen verschillende partners. Dankzij de constructieve dialoog tussen het AfricaMuseum en de Regie der Gebouwen, die optrad als bouwheer, was er een duidelijke visie voor de toekomst van het museum, een conditio sine qua non voor elk project met ambitie.

Ook het voorafgaande studiewerk gebeurde in team. De Regie der Gebouwen stelde daarvoor de multidisciplinaire tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten + Origin Architecture and Engineering + Niek Kortekaas + Michel Desvigne + Arup NL + Bureau Bouwtechniek + RCR + Daidalos Peutz aan.

De nv Denys trad ten slotte op als aannemer.

“Uitzonderlijke site”

Gert Jansens, directeur-generaal Operationele diensten van de Regie der Gebouwen, was verheugd met de erkenning van de Publica Awards en benadrukte in zijn dankwoord het belang van samenwerking:

“De Regie der Gebouwen voert een brede waaier aan projecten uit in de meest uiteenlopende gebouwen en vastgoedcomplexen, maar af en toe valt ons het voorrecht te beurt om de toekomst vorm te geven van werkelijk uitzonderlijke sites. Dat was met het AfricaMuseum zeker het geval. We zijn dan ook ontzettend trots dat onze inspanningen vandaag beloond worden met zowel de juryprijs als de publieksprijs.

Mijn oprechte dank gaat uit naar alle partners met wie we dit huzarenstukje hebben waargemaakt. In de wereld van vandaag is bouwen, renoveren en restaureren complexer dan ooit, en dat geldt in het bijzonder voor ambitieuze projecten zoals dit. Een goede samenwerking is de sleutel tot succes. Dank aan iedereen die geholpen heeft om dit prachtige project tot een goed einde te brengen.”

Ook trainingscentrum voor de politie in Jumet genomineerd

De Regie der Gebouwen was nog met een tweede project genomineerd voor de Publica Awards. Het nieuwe trainingscentrum voor de federale politie voor het beheersen en beheren van geweld in Jumet was genomineerd in de categorie Security & Safety, maar kon die nominatie donderdag niet verzilveren.

Lees meer

Over de renovatie en restauratie van het AfricaMuseum

Over het trainingscentrum voor de federale politie voor het beheersen en beheren van geweld in Jumet

Over de Publica Awards

Foto’s

Foto’s voor persgebruik (© Regie der Gebouwen)