Bastenaken
Het Mardasson Memorial, het bekende oorlogsmonument in Bastenaken, is nu toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale overheid, liet een hellend vlak aanleggen dat geïntegreerd is in het monument.

Er werd voor gezorgd dat de werken klaar waren vóór de plechtigheden rond de 75ste verjaardag van de Slag om de Ardennen, die van 13 tot en met 16 december 2019 in Bastenaken plaatsvinden.

Historiek

Het Mardasson Memorial, opgericht op initiatief van de Belgisch-Amerikaanse Associatie, werd op 16 juli 1950 ingehuldigd.

Het monument herdenkt de Slag om de Ardennen, die plaatsvond van 16 december 1944 tot 16 januari 1945. Tijdens deze Slag leverden de geallieerden strijd tegen het verrassingsoffensief van het Duitse leger. Er lieten toen heel wat mensen het leven, onder wie ook veel Amerikaanse soldaten. Het monument houdt de herinnering levend aan de 76.890 Amerikaanse soldaten die tijdens deze Slag hun leven gaven voor de bevrijding van België of ernstig gewond geraakten. Het is ook het symbool van de duurzame vriendschapsband tussen het Belgische en Amerikaanse volk, die schouder aan schouder strijd leverden tegen de Duitse bezetter.

De keuze voor de locatie van het monument viel op Bastenaken omdat deze stad tijdens de Slag om de Ardennen het middelpunt vormde van de strijd.

Meer info over het Mardasson Memorial op de website van de Regie der Gebouwen

Technische fiche

Eigenaar en erfpachtgever: Belgische staat
Erfpachtnemer: Stad Bastogne
Investering door de Regie der Gebouwen: 125.841 euro, inclusief BTW
Aannemer: firma Picard (Tenneville)
Duur van de werken: oktober 2019 - december 2019