Tegen de lente van 2022 Hoppinpunt aan Tramterminus 44 in Wezembeek-Oppem

12/03/2021
Tervuren
Vanaf maandag 15 maart 2021 bouwen De Werkvennootschap en de Regie der Gebouwen een Hoppinpunt aan Tramterminus 44, langs de Leuvensesteenweg en Elisabethlaan in Wezembeek-Oppem.

Het Hoppinpunt krijgt een parkeercapaciteit van 286 wagens, een overdekte fietsenstalling, fietskluizen en een beveiligde fietsenstalling waar in totaal ruim 300 fietsen geparkeerd kunnen worden. Dankzij de tram- en buslijnen kan hier vlot overgestapt worden op verschillende vervoersmodi. Verwacht wordt dat vanaf het voorjaar van 2022 het Hoppinpunt in gebruik kan genomen worden. Het project wordt gefinancierd door de Regie der Gebouwen (3,2 miljoen euro) en het Europees fonds voor Regionale Ontwikkeling (597 373 euro).

Van auto naar bus, trein of fiets

Een Hoppinpunt, vroeger ‘Mobipunt’, is een plek waar je vlot en eenvoudig kan overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere. De locaties van hoppinpunten zijn steeds strategisch gekozen en vormen een belangrijk stap in het faciliteren van duurzame mobiliteit in de Vlaamse Rand.

Breed aanbod voor combimobiliteit

Zowel bezoekers van het AfricaMuseum als pendelaars kunnen gebruik maken van de 286 parkeerplaatsen. Daarin zitten 17 mindervalidenparkings en 3 plaatsen met laadpalen. Wanneer de vraag stijgt, kan het aantal laadpalen snel worden uitgebreid. Voor fietsers is een overdekte fietsenstalling voorzien met veilige fietsbeugels, een beveiligde fietsenstalling en 20 individueel afsluitbare fietskluizen. In het fietsherstelpunt kunnen kleine reparaties aan de fiets worden uitgevoerd. Ook deelmobiliteit krijgt er een vaste plek met 3 Kiss&Rides en deelfietsen. Je reis verderzetten kan ook met de tram of de bus.
Het Hoppinpunt wordt bovendien mooi in de groene omgeving ingebed.

0640c8e2-7478-4884-9e6b-5926967e70eb_0.jpg

Beperkte hinder tijdens werken

In januari ging de aannemer van start met voorbereidende werken om voldoende ruimte te creëren voor de bouw van het Hoppinpunt. Die werken zijn intussen afgerond zodat op 15 maart de eigenlijke aanleg van het Hoppinpunt kan starten. Die werken zullen minimale hinder met zich meebrengen. 

Als de werken vlot verlopen, hop je vanaf de lente 2022 snel en veilig van het ene naar het andere vervoersmiddel.

Tijdelijke parking Museumlaan

In afwachting van de realisatie van het Hoppinpunt aan Tramterminus 44 richtte de Regie der Gebouwen een tijdelijke parking in voor de bezoekers van het AfricaMuseum ter hoogte van de Leuvensesteenweg. De tijdelijke parking zal verdwijnen eens het Hoppinpunt aan de tramterminus in gebruik genomen wordt.

Vernieuwing hoofdtoegangspad naar het AfricaMuseum

De Regie der Gebouwen zal ook het toegangspad vernieuwen dat het Hoppinpunt verbindt met het AfricaMuseum. Deze werken lopen gelijktijdig met die voor het Hoppinpunt zelf. 
De huidige verharding van het pad wordt opgebroken en het wordt heraangelegd met dolomiet en omzoomd met gras. 
De bedoeling van deze werken is om een duidelijkere hoofdtoegang te creëren tot het park en het inkompaviljoen van het AfricaMuseum. Er wordt op die manier ook gezorgd voor een logische verbinding tussen de verschillende infrastructuren op de site, met respect voor de historiek van de site en de groene omgeving.

Fietssnelweg F29 tussen Brussel en Tervuren

Op termijn zal de nabijgelegen fietssnelweg F29 zorgen voor een extra vlotte en veilige fietsverbinding. Deze fietssnelweg verbindt Brussel met Tervuren, en zal in de toekomst wellicht doorgetrokken worden richting Leuven.

Regie der Gebouwen en Europa

Dit project wordt uitgevoerd door De Werkvennootschap en gefinancierd door de Regie der Gebouwen en het Europees Fonds Voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het Europees Fonds Voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakt hiervoor 597 373 euro vrij.
De Regie der Gebouwen investeert ongeveer 3,2 miljoen euro (BTW inbegrepen).

Werken aan de Ring

Hoppinpunten moedigen het combineren van vervoersmodi aan. In totaal staan er negen hoppinpunten en Park & Rides op het programma van Werken aan de Ring. Kleine maar belangrijke schakels om reizigers uit hun wagen te halen en hun reis combimodaal verder te laten zetten.

Meer info over Hoppinpunt Tramterminus 44 vind je op werkenaandering.be/tramterminus44.