Brussel
Gerenoveerde Ministerraadzaal
Eind 2020 beëindigde de Regie der Gebouwen de renovatiewerken in de Wetstraat 16 in Brussel. Voortaan kan het kernkabinet en de federale Ministerraad terug gebruik maken van twee vergaderzalen die een tijd lang buiten gebruik waren. Deze zalen zijn volledig gerenoveerd waarbij ook een veilige circulatie- en vluchtweg werd gecreëerd door het toevoegen van een buitentrap in metaal op de binnenkoer.

De Wetstraat 16 is ook ‘groener’ geworden dankzij de aanleg van een 100 m² groot groendak.

Het totale project vertegenwoordigt een investering van 3,3 miljoen euro, inclusief BTW. De werken liepen van juni 2019 tot november 2020.

Een hoog-beveiligde moderne inrichting

De Ministerraad en het kernkabinet, die sinds 2009 vergaderden in een vergaderzaal op de vierde verdieping, kunnen zich vanaf nu terug begeven naar hun voormalige ontmoetingsplaatsen. De oude zalen werden opgefrist en heringericht, en beschikken tegenwoordig over zeer geavanceerde systemen voor wat betreft verlichting, elektriciteit en klimaatregeling.  

Bijzondere aandacht werd besteed aan de akoestiek en de beveiliging van de ruimtes.

 

 

Een nieuwe buitentrap en een groendak

Een opmerkelijk aspect van het project is de installatie van een nieuwe buitentrap. De stalen constructie van 20 ton verschaft vanaf de binnenkoer rechtstreeks toegang tot de twee vernieuwde vergaderzalen. De trap werd verticaal en via twee gevelpunten verankerd, zonder enig risico te veroorzaken voor de stabiliteit van de binnenkoer of de onderliggende verdiepingen. Het ontwerp van de nieuwe buitentrap werd, in samenwerking met de Regie der Gebouwen, gemaakt door architect Frans Van Praet, die ook bepaalde onderdelen van het interieur een eigen toets heeft meegegeven. Dit hedendaags nieuw gegeven werd harmonieus geïntegreerd in het 18e-eeuws gebouw.

Aan de voorzijde van het gebouw, met uitzicht op het Warandepark, werd een vegetatiedak met grasveld van ongeveer 100 m² aangelegd. Dit zorgt voor een aangenaam groen uitzicht dat verlengd wordt naar het achterliggende park. De buitengevel en de daken (400 m²) werden geïsoleerd. De mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te installeren wordt momenteel onderzocht. 

De ramen zijn voorzien van speciale stores met een fijne metalen film die de zonnestralen rechtstreeks naar buiten reflecteert. Hierdoor kunnen de zonnestralen de vaste materialen in de binnenruimte niet ‘opwarmen’ en hierdoor vraagt het ook minder energie om het interieur af te koelen.

 

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Gebruiker: FOD Kanselarij van de Eerste Minister
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Aannemer: Monument Vandekerckhove
Onderaanneming:

Elektriciteit: Megavolt
HVAC: Celcio
Ontwerp trap: architect Frans Van Praet
Constructie trap: Eestairs
Ontwerp vergaderzalen: Virginie Bogard (RdG)

Duur werken: juni 2019 – november 2020
Budget: ongeveer 3,3 miljoen € (incl. BTW)