HVAC-ingenieur

Heleen werkt als ingenieur HVAC en bouwfysica bij het Centrum voor technische expertise en innovatie in Brussel 

Wat houdt je job juist in? 

Als HVAC-ingenieur ontwerp ik de installaties die zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in de gebouwen, zoals verwarming, koeling en ventilatie. Aangezien de Regie der Gebouwen bijna 1.000 sites beheert, gaat het vaak om renovaties of aanpassingen aan bestaande installaties. Ik maak dan het ontwerp, de berekeningen, het bestek en de plannen voor de technieken. Voor heel grote projecten wordt het HVAC-ontwerp uitbesteed aan externe studiebureaus. Voor die dossiers controleer ik de kwaliteit van het opgemaakte ontwerp. 

Wat is het leukste project waar je al aan gewerkt hebt? 

Ik vind het moeilijk om er één project uit te kiezen, aangezien elk project zijn eigen interessante punten heeft. Voor sommige projecten ontwerp je immers zelf een HVAC-installatie, zoals voor het Rijksarchief in Antwerpen, maar het kan evengoed gaan om een analyse en beoordeling van dossiers voor de realisatie van bijvoorbeeld gevangenissen, of om een brainstormsessie over duurzame verwarmingstechnieken. Het is vooral de variatie aan taken die ik heel boeiend vind. Ik heb nog geen twee projecten gehad die hetzelfde waren! 

Waarom zou je de Regie der Gebouwen aanraden als werkgever? 

Je kan aan interessante en gevarieerde projecten meewerken en toch een goede balans hebben tussen werk en privé. Het heeft ook voordelen dat je rechtstreeks voor de gebouwenbeheerder werkt. Aspecten als duurzaamheid, aanpasbaarheid, levensduur van de materialen en energieverbruik zijn van groot belang. En de toffe collega’s zijn natuurlijk ook een pluspunt! 

Over welke drie eigenschappen moet een medewerker van de Regie der Gebouwen zeker beschikken? 

Ik denk dat de motivatie om continu bij te leren, zelfstandigheid en een passie voor gebouwen belangrijke eigenschappen zijn om te werken bij de Regie der Gebouwen!