Wat is een forensisch psychiatrisch centrum?

Een forensisch psychiatrisch centrum is een gesloten instelling voor de opvang van geïnterneerden. De instelling is vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis, maar met een hoge graad van beveiliging.

Er worden strenge eisen gesteld aan de beveiliging van de directe omgeving rond het centrum. Die is vergelijkbaar met die van een nieuwe gevangenis.

Wie wordt in een forensisch psychiatrisch centrum opgenomen?

In een forensisch psychiatrisch centrum worden personen opgevangen die in aanraking zijn gekomen met het gerecht en die ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Die personen worden in de gerechtelijke wereld gedefinieerd als ‘geïnterneerden. Internering is geen veroordeling en een geïnterneerde hoort niet thuis in een klassieke gevangenis.

Geïnterneerden kunnen (nog) niet terecht in de gewone psychiatrie en moeten opgenomen worden in een meer gespecialiseerd psychiatrisch ziekenhuis: het forensisch psychiatrisch centrum. Een dergelijke opname of internering is een maatregel die zowel de persoon in kwestie als de samenleving beschermt.

Van zodra een geïnterneerde in het centrum toekomt, wordt hij behandeld als een psychiatrische patiënt. In het centrum krijgt iedere patiënt aangepaste therapie en psychologische begeleiding, zoals in een gewoon psychiatrisch ziekenhuis. Het forensisch psychiatrisch centrum werkt dan ook samen met de gewone psychiatrische ziekenhuizen om onder meer kennis en ervaring uit te wisselen.

Het uiteindelijke doel is dat de patiënten, nadat ze genezen zijn verklaard, opnieuw in de samenleving worden opgenomen.

Sommige patiënten hebben na hun behandeling nog steeds nood aan een specifieke opvang en verzorging omdat ze een blijvend hoog risicoprofiel hebben. Die patiënten zullen opgevangen worden in de longstay-inrichting in Aalst.

Welke behandeling krijgen de patiënten?

Iedere patiënt doorloopt een individueel behandelingstraject, naargelang zijn of haar psychische toestand.

Bij hun aankomst in het centrum worden patiënten opgenomen in de observatie- en oriëntatie-eenheid. Ze worden er gescreend en voor iedere patiënt wordt een specifiek, individueel behandelingstraject uitgestippeld. Patiënten die tijdelijk onhandelbaar zijn, worden opgenomen in de crisisafdeling.

In de intensieve behandelingseenheid krijgt iedere patiënt de aangepaste psychiatrische begeleiding en therapie; de algemene verpleegeenheid voorziet in de (para)medische begeleiding van elke patiënt. Nadat de patiënt genezen wordt verklaard, wordt hij heropgenomen in de samenleving.