Koninklijke Serres in Laken - Maquetserre

De Maquetserre dateert uit 1902 en werd ontworpen door Henri Maquet. Deze langwerpige serre is via een tussenpaviljoen verbonden met de Wintertuin. De restauratiewerken werden in januari 2000 aangevat. In mei 2001 was de Maquetserre volledig gerestaureerd. In januari 2000 startten de restauratiewerken aan de Maquetserre dat deel uitmaakt van het serrencomplex aan het kasteel van Laken.

Eerst werd de bestaande constructie volledig gedemonteerd. Elk onderdeel werd zorgvuldig opgemeten en genummerd. In het atelier werden de opnieuw te gebruiken onderdelen gereinigd. Elementen die niet meer voor hergebruik in aanmerking kwamen, werden opnieuw aangemaakt en ontbrekende sierstukken werden opnieuw gegoten.

Daarna werd de serre in het atelier voorgemonteerd om na te gaan of alle elementen nauwkeurig in elkaar pasten. Alle onderdelen werden gezandstraald, gemetalliseerd en van enkele lagen epoxyverf voorzien.

In april 2001 werd gestart met de montage van de gerenoveerde elementen op de werf. Daarna volgde de beglazing, het schilderwerk, de waterafvoer, de omgevingswerken en de integratie van verwarming en verlichting.

In samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het kunstpatrimonium werden twee beelden grondig gerestaureerd.