Dubai
Belgisch Paviljoen

Expo 2020 Dubai
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

België neemt deel aan de wereldtentoonstelling “Expo 2020” in Dubai, die loopt van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Tijdens Expo 2020 zet België haar technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker. 
Hiervoor werd een Belgisch paviljoen gebouwd op de site van de wereldtentoonstelling in Dubai. Het is een ware architecturale en bouwkundige parel, die bestaat uit een “groene boog”! 

Connecting Minds, Creating the Future

De wereldtentoonstelling, Expo 2020 Dubai, gaat door op een reusachtige site van 4,38 km² in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten.  Er nemen meer dan 150 landen aan deel en er worden miljoenen bezoekers verwacht. 

Het algemene thema van Expo 2020 Dubai is “Connecting minds, Creating the future”. De bedoeling is om de samenwerking, innovatie en creativiteit op wereldvlak te bevorderen.

De site is opgedeeld in 3 grote delen, die elk focussen op een thema: mobiliteit, duurzaamheid en opportuniteit. Voor de bouw van het Belgisch paviljoen werd een terrein gekozen van ongeveer 2.180 m² in de zone van de mobiliteit. Het is gelegen op een hoek van de publieke hoofdweg, wat de zichtbaarheid ten goede komt. 

België zet via haar deelname aan Expo 2020 Dubai haar recentste technologische innovaties op vlak van mobiliteit in de kijker om mensen, goederen en ideeën dichter bij elkaar te brengen. 

Een “groene boog”

De overheidsopdracht werd begin 2019 gegund aan de groep BEMOB-2020. Het gaat om een opdracht Design & Build voor het ontwerp, de bouw, de scenografie, het onderhoud, de ontmanteling en de afbraak van het paviljoen. 

BEMOB-2020 verenigt de aannemers BESIX en Vanhout, de bureaus ASSAR ARCHITECTS en VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES en het designbureau Krafthaus.

Het ontwerp van het paviljoen is opgevat als een hoge boog met verticale tuinen op de gevels en bestaande uit verschillende verdiepingen.

Er werd gebruik gemaakt van Belgische, of van oorsprong Belgische, technieken, toepassingen, producten en materialen, zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant van het paviljoen.

In het gebouw is een tentoonstellingsparcours voorzien, maar ook winkels met Belgische souvenirs, ruimtes om onze culinaire specialiteiten te proeven (waaronder natuurlijk ook frietjes), een business center en een gastronomische brasserie met terras. Het Belgisch paviljoen zal onze economische spelers heel wat mogelijkheden bieden om zich te tonen! 

De “Gyronef”: eyecatcher uit gerecycleerd materiaal

Eén van de blikvangers van het Belgisch paviljoen is de “Gyronef”, een levensgrote versie van de helikopter uit de Suske en Wiske-stripverhalen. 

De Gyronef is volledig vervaardigd uit recyclagemateriaal afkomstig van een bedrijf dat metaalafval verwerkt tot herbruikbaar schroot. 

Het ontwerp is naar de hand van de Italiaanse kunstenaar Alessandro Tardioli en naast verschillende bedrijven werkten er ook scholen mee aan het kunstwerk. Na Expo 2020 wordt de Gyronef verkocht. De opbrengst ervan gaat deels naar scholen om technische opleidingen weer een boost te geven. 

De Gyronef maakt deel uit van het kunstproject “W.A.S.T.E.” (Will Art Save The Ecosystem), dat via kunstwerken uit gerecycleerd materiaal de mensen wil sensibiliseren rond circulaire economie. 

Rol van de Regie der Gebouwen

Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo) is de aanbestedende overheid voor de constructie van het Belgisch paviljoen, de Regie der Gebouwen stelt als gedelegeerd bouwheer haar expertise en ervaring ter beschikking.

Zo heeft ze in nauwe samenwerking met BelExpo de selectie- en gunningsleidraad en de technische prestatiebepalingen opgemaakt voor het paviljoen, deelgenomen aan de evaluatie van de kandidaturen en de offertes (zowel op technisch als administratief vlak) en heeft ze haar juridische ondersteuning aangeboden.  

De Regie der Gebouwen heeft ook de werken van A tot Z opgevolgd en erop toegezien dat alles verliep in het kader van de gegunde overheidsopdracht Design & Build.

In september 2019 werd begonnen met de bouw van het paviljoen. In de loop van september 2021 werden de werken voltooid. 

Meer info

Over het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen: www.belexpo.be/dubai
Over Expo 2020 Dubai: www.expo2020dubai.com

Technische fiche

Aanbestedende overheid: Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen
Gedelegeerd bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: de groep BEMOB-2020, die bestaat uit de aannemers BESIX en Vanhout, de bureaus ASSAR ARCHITECTS en VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES en het designbureau Krafthaus 
Duur werken: van september 2019 tot september 2021
Oppervlakte site: 2.180 m²
Budget: opdracht gegund aan ongeveer 8 miljoen euro (incl. BTW), voor een economische waarde van ongeveer 11,7 miljoen euro

 

Laatst gewijzigd op 23 september 2021.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 6 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto