Almere
Belgisch Paviljoen

Floriade Expo 2022
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

België nam deel aan “Floriade Expo 2022”, een internationale tuinbouwtentoonstelling die doorging van 14 april tot 9 oktober 2022.

Op deze tentoonstelling konden deelnemers uit binnen-en buitenland hun duurzame innovaties laten zien en hun kennis delen. Ook België heeft er een paviljoen geopend.

Floriade Expo 2022

De Floriade Expo 2022 ging door in Almere en is een wereldtuinbouwtentoonstelling die om de 10 jaar georganiseerd wordt. Gedurende 6 maand presenteerden meer dan 400 nationale en internationale deelnemers hun groene innovaties op tal van gebieden, van voeding, over energievoorziening tot bouwmaterialen. Dit jaar was het thema “Growing Green Cities” en was alles gericht op het duurzamer maken van onze steden.

Er waren vier subthema’s uitgewerkt, elk gericht op een ander aspect van duurzaamheid: meer groen in de stad, innovatie in de landbouw, milieubewuster leven en duurzame energievoorziening.

Na afloop van de expo wordt er een wijk ontwikkeld worden op het terrein, dat een oppervlakte van ruim 60 hectare beslaat en aan de rand van het meer Weerwater ligt. Al het groen dat is aangelegd voor de tentoonstelling wordt behouden, op die manier krijgen de installaties een nieuwe invulling.

Belgische tuin en paviljoen

Het Belgisch perceel besloeg ongeveer 500m² en omvatte het paviljoen en de omringende tuin, als een geheel ontworpen door het architectenbureau Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs. Het paviljoen was een mooi staaltje van duurzame bouwtechnieken, en was opgetrokken uit duurzame materialen, stuk voor stuk recycleerbaar of afbreekbaar, zoals bakstenen van gedroogde klei of hout. Zo kon het na afloop van de tentoonstelling helemaal gerecycleerd worden, en wordt de impact op het milieu tot een minimum herleid. De tuin weerspiegelde de Belgische natuur en verschillende ecosystemen, met allemaal typisch Belgische planten en bloemen, waarvan een groot deel eetbaar was.

Rol van de Regie der Gebouwen

Voor de realisatie van het paviljoen en de tuin sloegen Belexpo, het Belgisch commissariaat-generaal voor de internationale tentoonstellingen, en de Regie der Gebouwen de handen in elkaar. Daarbij was de Regie der Gebouwen voornamelijk betrokken bij de beoordeling van de inschrijvingen, waarbij de nadruk lag op criteria als esthetiek en duurzaamheid.

Meer info

Over het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen:

www.belexpo.be/floriade

over Floriade Expo 2022:

www.floriade.com

Technische Fiche

Eigenaar, bouwheer en gebruiker: Belexpo

Oppervlakte: 500m²

Gebruiker: Belexpo

Architectenbureau: Nicolas Godelet Architectes & ingénieurs

Aannemers:

- Greens International (landschapsarchitectuur)

- CLT WoodSystem (hoofdstructuur van het paviljoen)

- Grond Studio (vloeren en muren in leemsteen)

Duur van de expo: 14 april 2022 - 9 oktober 2022

Kostprijs: € 475.000 (incl. BTW)

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 5 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto