Brussel
Egmontpaleis, Egmont I & II

Kleine Zavel 8
1000 Brussel

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De diensten van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn gehuisvest in het Egmontpaleis en de kantoorgebouwen Egmont I en Egmont II in Brussel. Het Egmontpaleis is eigendom van de Belgische staat, de kantoorgebouwen Egmont I en II worden gehuurd. De Regie der Gebouwen staat in voor het gebouwbeheer van de drie gebouwen. De Belgische ambassades en consulaten in het buitenland worden beheerd door de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Egmontpaleis

Een vleugje geschiedenis

Het Egmontpaleis, ook bekend als Arenbergpaleis, dateert uit 1532. Het gebouwencomplex werd doorheen de eeuwen gewijzigd. Het is sinds 2002 geklasseerd.

De gevel van het hoofdgebouw aan de achterzijde van het voorplein dateert van het einde van de 16de eeuw. In 1760 werd gestart met de bouw van paviljoenen, toegangszuilen en de vleugel met de overdekte doorgang. De linkse vleugel, rijschool, stallen en gevels aan de tuinzijde dateren uit 1832. De rechtse vleugel aan het voorplein werd in 1905 beëindigd. 

De Stad Brussel kocht het Arenberghuis in 1918 en verkocht het in 1964 aan de Belgische Staat.

De rechtse vleugel en het hoofdgebouw, met een prachtige Lodewijk XVI-trap en stijlvolle zalen, worden onder meer gebruikt voor het ontvangen van hoge buitenlandse gasten. De voormalige rijschool en haar bijgebouwen werden verbouwd tot een centrum voor internationale conferenties.  

De uitzonderlijke ruimtes en conferentiezalen kunnen gehuurd worden. Praktische informatie vindt u terug op www.ccegmont.be.

Renovatie van de daken 

In 2020 startte de Regie der Gebouwen met de renovatie van de daken van het Egmontpaleis.  

De werken worden in verschillende fasen uitgevoerd zodat het paleis operationeel kan blijven. Ze gebeuren in samenspraak met de directie Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aangezien het gebouw beschermd is als monument. 

De eerste fase van de dakenrenovatie ging van start in juni 2020. Hierbij werden de daken van de Protocollaire vleugel (de vleugel links aan het voorplein) vernieuwd. 

De houten dakstructuren die niet meer in orde waren, werden volledig vervangen. Alle houten structuren werden behandeld met een schimmel- en insectenwerend middel.

De houten zoldervloer werd volledig vernieuwd en ook de elektriciteit op de zolderverdieping werd volledig vervangen.  

De dakbedekking in leien werd volledig vervangen door nieuwe leien omdat deze einde levensduur waren. Er werden nieuwe duivenweringen geplaatst op de daken en ook de regenwaterafvoerpijpen werden vervangen. De ramen van de dakkapellen werden vernieuwd, evenals de lichtstraten. 

Deze eerste fase werd in mei 2021 voorlopig opgeleverd. 

Op 8 augustus 2022 startte de tweede fase, die de vleugel Arenbergzaal betreft. Van maart tot en met juli 2022 werden enkele voorbereidende studies uitgevoerd rond de kwaliteit van de leien op het dak en de stabiliteit van de dakstructuren en de zolder. 
De eigenlijke werken betreffen de renovatie van de dakbedekking, de dakgoten en het buitenschrijnwerk van de zolderverdieping. Ook de houten structuren van de dakconstructie zullen verstevigd of vervangen worden.  Alle houtconstructies van de zolderverdieping worden behandeld tegen mogelijke insecten die het hout aantasten. De werken zouden vermoedelijk tegen mei 2023 afgerond zijn.  

Om de veiligheid te garanderen, is de vleugel Arenbergzaal voorlopig gesloten. 

De derde fase houdt de renovatie in van het dak van de vleugel Zuid, Oost en West. De overheidsopdracht voor de werken zal gepubliceerd worden in 2023 of 2024. De bedoeling is om de werken aan te vatten na het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, dat plaatsvindt van januari 2024 tot juni 2024.

egmont_ok2018.br__0.jpg

Technische fiche

 • Eigenaar Egmontpaleis: Belgische staat
 • Eindgebruiker: FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 
 • Aannemer renovatiefase 1: Monument Vandekerckhove
 • Aannemer renovatiefase 2: Monument Vandekerckhove
 • Aannemer renovatiefase 3: nog te bepalen
 • Kostprijs renovatiefase 1: 1,4 miljoen euro, inclusief btw
 • Duur van de werken fase 1: juni 2020 - mei 2021
 • Kostprijs renovatiefase 2: ongeveer 943.000 euro, inclusief btw
 • Duur van fase 2: maart 2022 - mei 2023

Restauratie Wandtapijtenzaal

In februari 2023 werd gestart met de herstelling en volledige restauratie van de Wandtapijtenzaal op de eerste verdieping van de Verbindingsvleugel. Alle houtstructuren worden onderzocht op hun stabiliteit en eventuele aantastingen door huiszwam/insecten en worden indien nodig vervangen. Er is ook een houtbehandeling voorzien op alle houtstructuren.

De restauratie zou klaar zijn tegen juni 2023. Het is de bedoeling om de Wandtapijtenzaal te heropenen vóór het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in januari 2024. 

Technische fiche

 • Aannemer: Altritempi
 • Kostprijs: ongeveer 516.000 euro, inclusief btw. 
 • Duur van de werken: februari 2023-juni 2023

Restauratie en renovatie buitenschrijnwerk

Vanaf april 2023 wordt het buitenschrijnwerk van het Egmontpaleis gerestaureerd en vernieuwd. Het wordt ook aangepast aan de huidige eisen op vlak van energie: zo worden alle vernieuwde ramen voorzien van dubbele isolerende beglazing. 

De voorbereidende studies startten in februari 2023. De uitvoeringstermijn van de werken wordt opgedeeld in 2 fasen door het Europees Voorzitterschap. De eerste fase loopt van april 2023 tot september 2023. De tweede fase gaat in augustus 2024 van start en eindigt in december 2024. 

Technische fiche

 • Aannemer: Monument Vandekerckhove
 • Kostprijs: ongeveer 1,7 miljoen euro, inclusief btw.
 • Duur van de werken: april 2023-september 2023 (fase 1) en augustus 2024-december 2024 (fase 2)

Andere werken in het Egmontpaleis

Daarnaast lopen er nog andere renovatie- en restauratieprojecten voor het Egmontpaleis. 

In het najaar van 2022 werd gestart met de restauratie van de plafondschildering in het “salon Louis XIV” (in de vleugel Zuid, Oost, West). Deze werken werden in februari 2023 voltooid. De restauratie werd uitgevoerd door Altritempi en kostte ongeveer 47.000 euro, inclusief btw. 

Eind februari 2023 werd gestart met de vervanging van de huidige verlichting rondom de Erekoer door energiezuinige ledverlichting. Deze werken, uitgevoerd door APK Infra West, kostten ongeveer 63.000 euro, inclusief btw. De werken werden begin april 2023 voltooid.

Egmont I

Op 28 oktober 1997 werd het Egmont I complex officieel geopend. 

Egmont I werd in opdracht van de Regie der Gebouwen opgetrokken in de Karmelietenstraat, in de buurt van de Kleine Zavel. Het gaat om een complex waarvan de drie bouwvolumes met elkaar in verbinding staan. Zijn atrium, patio’s en kwaliteitsvolle afwerking bieden voortreffelijke werkomstandigheden en onthaalmogelijkheden aan.

De architectuur is tijdloos, wat zich weerspiegeld in de materiaalkeuze: kalksteen en witte natuursteen.
Het complex beslaat een oppervlakte van meer dan 75 000 m² bruto, waarvan 39 000 m² ondergronds. 

Tussen de drie grote bouwvolumes werden scharnierpunten voorzien waarin op elke verdieping een vergaderzaal werd ingeplant.

Technische fiche

 • Huurder Egmont I: Regie der Gebouwen
 • Eindgebruiker: FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 
 • Ontwerper Egmont I: Architectenbureau M. & J-M. Jaspers - J. Eyers & Partners
 • Algemene aanneming Egmont I: CIT Blaton

Egmont II

Het gebouw Egmont II werd officieel geopend op 9 maart 2007 en er zijn verschillende diensten van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gehuisvest. 

De gebruikte materialen en het concept van het gebouw zijn in harmonie met de site van de Prins Albertkazerne: rode baksteen en kalksteen voor de gevels, dakbedekking in zink en titaankoper. Een atrium zorgt voor daglicht in de verbindingsruimte tussen de  grote conferentiezaal en de polyvalente zaal. Alle kantoren zijn individueel ingericht. Egmont II omvat ongeveer 16.262 m² kantoorruimte, conferentiezaal inbegrepen. 

De meest in het oog springende ruimte van Egmont II is de Europazaal, een uitzonderlijke conferentiezaal met een maximale bezetting van 442 personen. De zaal is uitgerust met vertaalcabines en de vereiste technologische snufjes. 

Technische fiche

 • Huurder Egmont II: Regie der Gebouwen
 • Eindgebruiker: FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 
 • Ontwerper Egmont II: Architectenbureau M. & J-M. Jaspers - J. Eyers & Partners
 • Algemene aanneming Egmont II: CIT Blaton
   

 

Laatst gewijzigd in mei 2023.