Elsene
Europese school Brussel III

Triomflaan 135
1050 Elsene

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Eind jaren negentig richtte de Regie der Gebouwen een derde Europese school in Brussel  in 1999 op op de universiteitscampus van de VUB en de ULB, langs de Triomflaan in Elsene.

Geschiedenis

Na de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1958 vestigden de ambtenaren van de Europese Gemeenschappen zich in Brussel. Zo zag de eerste Europese School het daglicht. Over de jaren heen werden nog andere gebouwen opgericht om tegemoet te komen aan de noden van de groeiende schoolbevolking. Haar beleid spitste zich toe op vier hoofddoelen: veiligheid, een aangename werksfeer, sport en respect voor het milieu.   

Terrein

Het terrein is ongeveer 3,9 hectaren groot en heeft een lichte glooiing in de noordzuidelijke richting. Een met bomen beplante hoge berm scheidt het terrein van de drukke Triomflaan en vormt zo zowel een visuele barrière als een geluidsbarrière.

Algemene kenmerken

De levenskwaliteit van de gebruikers was een belangrijk uitgangspunt bij de opmaak van het project door de Regie der Gebouwen. Het project, op mensenmaat en gemoedelijk, komt tegemoet aan de behoeften en de programma's van de gebruikers. Op de site kreeg voetgangersverkeer voorrang, terwijl het gemotoriseerde verkeer zoveel mogelijk werd beperkt.

Het complex is symmetrisch rond een noord-zuidas georiënteerd. Een centraal gelegen aula midden in het groen verbindt het gebouw van de administratie en het restaurant enerzijds en het cultuurpaviljoen anderzijds. De kleuterschool biedt onderdak aan veertien klassen.

Rond de centrale zone staan vier gebouwen: twee voor de lagere school en twee voor een deel van de middelbare school. Het andere gedeelte van de middelbare school bevindt zich in een halfcirkelvormig gebouw naast het sporterrein en de omnisportzaal.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Europese school
Architectuur: Regie der Gebouwen + Architectengroeperingen A + U, Group Planning, Atelier d’'Architecture
Duur werken: maart 1997-augustus 1999

 

Laatst gewijzigd op 14 augustus 2017.