Op de voormalige site van de Cadettenschool in Laken richtte de Regie der Gebouwen een vierde Europese school in Brussel op, die haar deuren opende in september 2012. De school heeft een capaciteit van 2500 kinderen en vangt zowel leerlingen op in de kleuterschool als in de lagere school.

Nood aan een nieuwe Europese school

Met de opening van een vierde Europese school in Brussel wordt tegemoetgekomen aan de groeiende behoeften van de Europese Unie, zowel door de bevolkingsgroei als door de toetreding van tien nieuwe lidstaten. Daarom heeft de Hoge Raad van de Europese scholen aan de Belgische staat gevraagd om de huisvesting van die toekomstige leerlingen te verzekeren.

In België is het de Regie der Gebouwen die instaat voor het bouwen van Europese scholen en voor het uitvoeren van werken in die scholen.

Geschiedenis

Na de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1958 vestigden de ambtenaren van de Europese Gemeenschappen zich in Brussel. Zo zag de eerste Europese School het daglicht. Over de jaren heen werden nog andere gebouwen opgericht om tegemoet te komen aan de noden van de groeiende schoolbevolking. Haar beleid spitste zich toe op vier hoofddoelen: veiligheid, een aangename werksfeer, sport en respect voor het milieu.   

Er zijn reeds vijf Europese Scholen in België, waarvan één in Mol en de vier overige in het Brussels Gewest. Momenteel wordt een tijdelijke Europese School gebouwd op de voormalige NAVO-site in Haren (Brussel) om de groeiende behoeften op te vangen in afwachting van de bouw van de vijfde Europese School in Brussel, eveneens op de NAVO-site in Haren. In totaal zullen er binnenkort dus 6 Europese Scholen zijn in België.

Keuze van de site

Na prospectie viel de keuze op de site van de voormalige Cadettenschool in de Sint-Annadreef in Laken.

Het monumentale militaire complex werd eind negentiende eeuw ontworpen door architect J. J. Van Ysendijck. Voor de Eerste Wereldoorlog bood de kazerne onderdak aan de grenadiers, in de periode tussen de twee oorlogen aan luchtafweerartilleristen en sinds de Tweede Wereldoorlog aan verscheidene militaire scholen.
 

Project

De historisch en architecturaal belangrijke gebouwen werden gerenoveerd. De later bijgebouwde gebouwen zonder bijzondere architecturale waarde werden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Daarbij is resoluut gekozen voor hedendaagse gebouwen met een sterke uitstraling die de Europese school een uitgesproken visuele identiteit geven.

Een nieuw, centraal gelegen gebouw geeft een sterke identiteit aan de Europese school. Een grote betonnen omkadering omvat een spectaculair panoramisch terras met een uitzonderlijk uitzicht over Brussel. Het gebouw is het scharnierpunt tussen het lagere en hogere gedeelte van de site en bevat gemeenschappelijke functies zoals de schoolrefter, turnzalen, de centrale technische ruimtes en de toegang tot de parking.

De drie afdelingen (kleuterafdeling, lagere afdeling en secundaire afdeling) zijn goed afgebakend. Het meest prestigieuze bestaande gebouw van de site, het vroegere stafgebouw, is voorbehouden voor de centrale administratie, de directie en de kunstklassen.
 

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Klant: Europese school
Architect: tv 4à4 (Archi 2000 bvba + Atelier d’Architecture du Sart Tilman cv + Conix Architects cvba + DMV Architecten bv + Marcq & Roba nv)
Bebouwde oppervlakte: ongeveer 52 000 m2
Duur werken: 2009-2012
Kostprijs: ongeveer 88 miljoen euro

 

Laatst gewijzigd op 2 augustus 2021.