De Regie der Gebouwen zal een 5de Europese School bouwen in Brussel (Neder-Over-Heembeek) voor 3 000 leerlingen.
Op 5 april 2024 heeft de Ministerraad zijn akkoord gegeven voor de lancering van een overheidsopdracht Design-Build-Finance-Maintain voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van deze nieuwe Europese School.
Context
De noodzaak van een 5de Europese School in Brussel vloeit voort uit een gebrek aan plaats in de 4 andere Europese Scholen in Brussel die quasi allemaal verzadigd zijn.
In afwachting hiervan liet de Regie der Gebouwen in 2021 al een voorlopige Europese school bouwen op de voormalige NAVO-site in Evere.
Locatie
De federale ministerraad van 13 mei 2022 besliste om de definitieve 5de Europese School op te trekken in Neder-Over-Heembeek, op een terrein dat eigendom is van de Belgische Staat en naast het Militair Hospitaal ligt.
De gebouwen die zich op de site bevinden, en voorheen door Defensie werden gebruikt, zullen gesloopt worden.
Een publiek-private samenwerking
De 5de Europese school zal gebouwd worden via een DBFM-procedure, waarbij DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Dat is een publiek-private samenwerking, waarbij de Regie der Gebouwen op zoek gaat naar een privépartner voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het complex.
Op 5 april 2024 heeft de Ministerraad zijn akkoord gegeven om deze overheidsopdracht DBFM te lanceren.
Planning
De planning is onder voorbehoud van het verkrijgen van de nodige toelatingen en de uitvoerbare vergunningen binnen de volgende termijnen:
- Eind 2024: publicatie van de DBFM-opdracht
- 2025-2026: indiening en analyse van de offertes, onderhandelingen
- 2027: toewijzing van de DBFM-opdracht
- 2028-2030: uitvoering van de werken
- September 2030: terbeschikkingstelling
Historiek
De eerste Europese School ontstond in oktober 1953 in Luxemburg op initiatief van functionarissen van de Hoge Autoriteit van de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal met de steun van de instellingen van deze Gemeenschap en de Luxemburgse regering.
Dit onderwijskundig experiment met kinderen met verschillende moedertalen en nationaliteiten naast en door elkaar, kreeg al snel vaste vorm doordat de 6 betrokken Ministeries van onderwijs samenwerkten wat betreft de leerplannen, de aanstelling van leraren, de inspectie en de erkenning van de bereikte niveaus.
Door de ondertekening van het protocol in april 1957 werd de Luxemburgse school de eerste officiële Europese school. Het eerste Europese Baccalaureaat werd er georganiseerd in juli 1959. Het diploma voldeed aan de fundamentele toelatingsvoorwaarden van alle universiteiten van de lidstaten en werd als zodanig erkend.
Tegenwoordig zijn er 13 Europese scholen in 6 verschillende landen.
In België staat de Regie der Gebouwen in voor het bouwen van de Europese scholen en voor het uitvoeren van het onderhoud in deze scholen.
In België zijn er 6 Europese scholen, waarvan 4 definitieve en 1 tijdelijke in Brussel en 1 in Mol.
Technische fiche
Eigenaar: Belgische Staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Bezetter: Europese scholen
Duur van de werken: 2028- 2030
Laatst gewijzigd in april 2024