Mol
Europese School Mol

Europawijk 1000
2400 Mol

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De Europese school in Mol is samengesteld uit verschillende gebouwen (laagbouw) met ruime speelplaatsen met speeltoestellen. In 2018 heropende de kleuterschool na de renovatie van het gebouw.

Geschiedenis

Na de ondertekening van het Verdrag van Rome in 1958 vestigden de eerste ambtenaren van de Europese Gemeenschappen zich in Brussel met hun families. Zo zag de eerste Europese School het daglicht. Over de jaren heen werden nog andere gebouwen opgericht om tegemoet te komen aan de noden van de groeiende schoolbevolking. Het beleid van de Europese Scholen spitste zich toe op vier hoofddoelen: veiligheid, een aangename werksfeer, sport en respect voor het milieu.   

De Europese school in Mol werd opgericht in 1960 voor de kinderen van het personeel van de Europese Commissie. Sindsdien verwelkomt de school veel andere kinderen van vele Europese en overzeese families die in de streek wonen en werken.

Er zijn reeds vijf Europese Scholen in België, waarvan één in Mol en de vier overige in het Brussels Gewest. Momenteel wordt een tijdelijke Europese School gebouwd op de voormalige NAVO-site in Haren (Brussel) om de groeiende behoeften op te vangen in afwachting van de bouw van de vijfde Europese School in Brussel, eveneens op de NAVO-site in Haren. In totaal zullen er binnenkort dus 6 Europese Scholen zijn in België.

Duurzame renovatie van de kleuterschool

Het gebouw van de kleuterschool ligt in het midden van het schoolterrein. In 2018 beëindigde de Regie der Gebouwen de renovatie van het gebouw waarbij rekening werd gehouden met de hedendaagse vereisten voor een kleuterschool.

De werken werden uitgevoerd van maart 2018 tot oktober 2018.

In de klaslokalen werden de radiatoren (waaraan kleuters zich konden kwetsen of verbranden) vervangen door vloerverwarming. Het verwijderen van de radiatoren maakte het eveneens mogelijk de gevel naar de speelplaats open te trekken en in glas te voorzien.

Het buitenschrijnwerk werd vervangen door energetisch performant buitenschrijnwerk en een speciale zonwerende beglazing werd geïnstaleerd aan de speelplaatszijde (zuidkant).

Tot slote werd het dak geïsoleerd en werden de technische installaties vernieuwd.

De elektriciteit van het gebouw werd volledig vernieuwd, net als de brand- en inbraakdetectie. Het nieuwe ventilatiesysteem zorgt voor een goede luchtkwaliteit.

Deze renovaties maken het mogelijk om de energieconsumptie te verminderen, hetgeen een positieve impact heeft op de omgeving en op de energiefactuur. 

Bovendien werd het vast meubilair werd op kleutermaat ontworpen en gerealiseerd.

De vier klassen, één voor iedere taalstroom: Nederlands, Engels, Frans en Duits, bieden een veilige, warme en ondersteunende leeromgeving. De verschillende speel- en leerhoeken zijn opgezet voor kinderen van verschillende leeftijden. Naast de vier klassen zijn er nog twee lokalen ingericht voor diverse activiteiten. Net als het gehele schoolterrein, ligt ook de speelplaats van de kleuterschool in een mooie natuurlijke omgeving.

De speeltoestellen en buitenmaterialen zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. De kinderen vinden hier alles wat nodig is om te groeien en te leren. Dit alles in een omgeving waar het kind centraal staat.

 

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer renovatie: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Europese scholen

Duur van de renovatiewerken: maart 2018 – oktober 2018

Aannemer renovatie: Vanhout Pro

Aannemer HVAC: Niels Mombers BVBA

Investering:  ca.1 miljoen € (incl. BTW)

 

Laatst gewijzigd op 2 augustus 2021. 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 5 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto