In 2016 werd een nieuwbouw in gebruik genomen op de politiesite langs de Ringweg rond de stad Hasselt. Het bestaande administratief gebouw werd grondig gerenoveerd. De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer. De vernieuwde politiesite huisvest in hoofdzaak de Coördinatie- en steundirectie (CSD) en de federale gerechtelijke politie (FGP).

Noodzaak aan nieuwe en vernieuwde kantoren

De federale politie in Limburg was gehuisvest op verschillende sites verspreid over de provincie Limburg. Een grondige renovatie van de meeste gebouwen drong zich op. In het kader van een optimalisatiestrategie werd beslist om alle diensten te centraliseren op de bestaande federale politiesite aan de Luikersteenweg.

Nieuwbouw

De nieuwbouw achter het bestaande administratief gebouw telt vijf bouwlagen. Het gebouw straalt rationaliteit, functionaliteit en degelijkheid uit. De bewuste keuze voor een betonstructuur is dan ook veruitwendigd.

Naast beton werd de gevel opgetrokken met een houten beplanking en het buitenschrijnwerk werd uitgevoerd in thermisch gemodificeerd hout. Het gebruik van hout geeft een warme uitstraling aan het gebouw. Er werd bewust voor ThermoWood uit Noors dennenhout gekozen, het ecologische alternatief voor kostbare exotische hardhoutsoorten. Door de thermische behandeling wordt de duurzaamheid van het hout gelijkwaardig aan dat van tropisch hardhout van klasse I.

De geslaagde combinatie van beton, glas en hout zorgt voor een dynamische ritmiek in de gevel.

Tussen de nieuwbouw en het bestaande gebouw is een patio gecreëerd. De kantoren die uitkijken op de groene patio genieten van aangename lichten en zichten. Zonwering houdt storende zonnelasten en hitte in de zomermaanden tegen.

De nieuwbouw en het bestaande administratief gebouw zijn met elkaar verbonden via een brede gang op zowel het gelijkvloers als het eerste niveau.

Verbouwing van het administratief gebouw

De hoofdingang van de politiesite bevindt zich in het administratief gebouw. Die ingang is het centrale knooppunt voor de coherente, interne circulatie.

Na dertig jaar intensief gebruik was het gebouw toe aan een grondige verbouwing. De werken werden in verschillende fasen uitgevoerd, zodat de diensten op de site operationeel konden blijven.

De  daken van het administratief gebouw zijn vernieuwd en extra geïsoleerd. In het gebouw zijn ruime vergaderzalen ingericht en extra kleedkamers en nieuw sanitair voorzien. De mobiele tussenwanden tussen de vergaderzalen laten toe om één grote polyvalente ruimte te creëren. Alle lokalen zijn voorzien van nieuwe vloeren, plafonds en verlichting.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen stond voorop bij de nieuwbouw.  Het  energiegebruik wordt zo laag mogelijk gehouden dankzij het ontwerp van een zo flexibel mogelijk gebouw.

De verwarming en koeling wordt gegenereerd met bodemwater via warmtepompen met diepteboringen, een condenserende aardgasketel en een luchtgekoelde koud watermachine. De nieuwbouw is voorzien van verwarmings- en koelplafonds. De gebruiker kan de klimaatregeling individueel, per lokaal regelen.

De ventilatie is van het type balansventilatie met warmterecuperatie. Het gebouw is uitgerust met buitenscreens om oververhitting tegen te gaan. De verlichting wordt automatisch gestuurd.

Op het dak van de nieuwbouw zijn 100 zonnepanelen geplaatst van 27 kWp.  Sommige daken van het gerenoveerde administratief gebouw zijn met een groen dak ingericht.

De gebruikers van de kantoren stonden centraal  bij de keuze van de inrichting van de kantoren.  De kantoren zijn aangenaam ingericht zodat dat positief kan bijdragen tot een goede dienstverlening naar de burger toe.

Centralisatie van de diensten

Op de site van de Luikersteenweg zijn alle diensten van de Federale Politie Limburg gecentraliseerd, met uitzondering van de Wegpolitie, de Spoorwegpolitie en het laboratorium van de Gerechtelijke politie.

Sinds 2018 is op Campus H (Veiligheidssite Hasselt, naast de gevangenis) het Communicatie- en Informatiecentrum gehuisvest.  

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Studiebureau: THV a2o-architecten/Antea

Aannemer: THV Democo-Kumpen

Eindgebruiker: Federale politie Limburg

Nieuwbouwwerken en renovatie administratief gebouw: 2014-2016

Oppervlakte: administratief en logistiek complex: 11.435m²

Nieuwbouw: 4 093 m²

Investering: 11, 5 miljoen euro (incl. btw)

Aanleg van definitieve parking en inrichting fietsenstalling

Door de centralisatie van de diensten van de Federale Politie kwam er nood aan meer parkeerplaatsen op de site. Er werd eerst een voorlopige parking in kiezelsteen aangelegd op het achterste deel van de site, aan de Oude Luikerbaan. In 2022 werd deze omgevormd tot een definitieve, duurzame en volledig waterdoorlatende parking. Rondom de parking zijn een 20-tal bomen en inheemse planten aangeplant.

Er wordt ook een stalling voor een 40-tal fietsen gerealiseerd.  

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: Martens Wegenbouw
Oppervlakte parking: ongeveer 4.400 m²
Eindgebruiker: Federale Politie  Limburg
Duur werken: maart 2022 – begin 2023
Investering: ongeveer 1 miljoen euro, inclusief btw

Renovatie schietstand

In 2022 werd de schietstand op de site vernieuwd om deze aan te passen aan de hedendaagse normen op vlak van onder andere veiligheid. De bestaande schietstand werd ontmanteld en heropgebouwd binnen het bestaande volume. 

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: Deholi NV
Eindgebruiker: Federale Politie  Limburg
Duur werken: maart 2022 – eind oktober 2022 (voorlopige oplevering)
Investering: ongeveer 770.000 euro (incl. btw)

 

Laatste wijziging op: 20.12.2022.