Nijvel
Financiecentrum

Federale Overheidsdienst Financiën
Rue de l’industrie 22
1400 Nijvel
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Eind 2016 heeft de Regie der Gebouwen alle diensten van de FOD Financiën van het arrondissement Nijvel samengebracht in één enkel gebouw. De Regie der Gebouwen heeft daarvoor het voormalige Peugeot-complex in de rue de l’industrie gehuurd. Dat werd volledig gerenoveerd en ingericht volgens de principes van new ways of working (NWOW).

Publiek-publieke samenwerking

Het project is ontstaan uit de samenwerking tussen de Regie der Gebouwen en de Intercommunale van Waals-Brabant (IWB), de eigenaar van het gebouw.

De kosten van de eerste inrichtingswerken werden fifty-fifty verdeeld.

De Regie der Gebouwen heeft ook de herinrichting van het gebouw volgens de principes van new ways of working gefinancierd.

Hergroepering van de FOD Financiën

In het kader van de grondige herstructurering van de hele FOD Financiën heeft de Regie der Gebouwen de verschillende diensten van de FOD Financiën van het arrondissement Nijvel gehergroepeerd. Die diensten waren over acht verschillende sites verspreid.

Dankzij deze centralisatie kon de Regie der Gebouwen 3 huurcontracten opzeggen en 5 gebouwen die eigendom van de Staat waren, vrijmaken, waarvan sommige gebouwen verkocht zullen worden.

De diensten die in het nieuwe gebouw worden samengebracht, zijn de Algemene Administratie van de Fiscaliteit, de Algemene Administratie van de Inning en de Invordering en de Algemene Administratie van Patrimoniumdocumentatie.

Werken en inrichting volgens NWOW

Het complex bestaat uit een benedenverdieping en een tussenverdieping. De slimme indeling levert een grote plaatswinst op, zodat de oppervlakte per personeelslid onder de norm blijft van 13,5 m² per werknemer gVTE (gecorrigeerde voltijdse equivalent).

Een raam met veiligheidsglas springt uit boven het muurtje dat de mezzanine afbakent, om ongevallen te vermijden maar ook om geluidshinder te beperken.

Er werden verplaatsbare binnenwanden geïnstalleerd: volle of beglaasde wanden, akoestische barrières ...

In het gebouw werden er zalen met diverse functies ingericht: kitchenettes en coffee corners, vergaderzalen, stille ruimtes, overlegruimtes, bubbles ...

Er zijn ook verschillende werkzones ingericht om te beantwoorden aan de behoeften van de verschillende diensten.

De vloerbekleding werd veranderd. Er werd overal speciaal vast tapijt gelegd om geluidshinder te beperken. Het tapijt zorgt voor geluidsisolatie en -absorptie en is ook slip- en slijtvast. Visuele kleurschakeringen markeren het onderscheid tussen de doorgangszones en de werkzones.

Zowel de elektrische installaties en HVAC-installaties als de sanitaire voorzieningen werden aangepast in functie van de behoeften en de herinrichting. Er werden verlaagde plafonds geplaatst en alles werd herschilderd.

Om de burgers te ontvangen werd een “front office” ingericht. Er werd een anti-inbraakinstallatie en een toegangscontrolesysteem geïnstalleerd. Bovendien is er overal signalisatie aangebracht voor de bezoekers en het personeel.

Ook de buitenaanleg werd vernieuwd, met onder meer fietsenstallingen, banken op een betonplaat, vuilnisbakken op een betonplaat en een asbak op een betonblok.

Tot slot werd het glazen dak vervangen om een uitstekend thermisch comfort te garanderen. De warmtegeleiding van de beglazing en de zonnefactor werden verbeterd; het gebruikte glas is transparant maar laat minder zonnestralen door en isoleert beter dan de oude beglazing.

Technische fiche

Eigenaar: Intercommunale du Brabant Wallon (IBW)

Bouwheer: IBW na gunning van een overheidsopdracht

Gebruiker: FOD Financiën

Architect: Regie der Gebouwen

Oppervlakte : 3433 m² + 41parkeerplaatsen

Duur van de werken : juli 2016 - december 2016

Kostprijs van de eerste inrichtingswerken (50 % IBW - 50 % Regie) : 367.858 € incl. BTW

Kostprijs van de inrichtingswerken (100% Regie der Gebouwen) : 335.012,70 € incl. BTW

Totale investering Regie der Gebouwen : 539.699,48 € incl. BTW

Huurtermijn: 9 jaar met mogelijkheid tot verlenging

 
Laatste wijziging op 25 april 2017

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 12 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto