Eind juli 2023 heeft de Regie der Gebouwen de DBFMO-overheidsopdracht gepubliceerd om de onderneming die de toekomstige Forensische Psychiatrische Centra (FPC) in Waver en Paifve zal uitvoeren te vinden.

Context

Een forensisch psychiatrisch centrum is een gesloten instelling, die vergelijkbaar is met een psychiatrisch ziekenhuis met een hoge beveiligingsgraad. Er worden personen opgevangen die een misdaad hebben begaan, maar die ontoerekeningsvatbaar werden verklaard.

Momenteel is de opvangcapaciteit voor de geïnterneerden in België volstrekt ontoereikend. Sommige geïnterneerden zijn immers vandaag verplicht om in een gevangenis te verblijven.

Het regeerakkoord is hierover duidelijk: de geïnterneerden zitten niet op hun plaats in de gevangenis en er moeten dus prioritair projecten verwezenlijkt worden die nieuwe opvangcapaciteit creëren.

Ligging 

Eind december 2020 heeft de Belgische staat een terrein in Waver aangekocht voor de bouw van een nieuw forensisch psychiatrisch centrum (FPC) met 250 plaatsen.

Het terrein van 6 ha ligt onder een parceel aan de chaussée de Bruxelles in Waver, niet ver van het industriegebied. Het complex zal dus een centrale ligging in België hebben.

Publiek-private samenwerking

Voor dit FPC zal de Regie der Gebouwen een DBFMO-procedure lanceren – waarbij DBFMO staat voor Design, Build, Finance, Maintain en Operate. Dat is een publiek-private samenwerking waarbij de Regie der Gebouwen op zoek gaat naar een privépartner die het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating van het centrum voor zijn rekening neemt. De Federale Overheidsdienst Justitie zal het centrum dus niet zelf uitbaten, maar eerder een adviserende rol opnemen, samen met de FOD Volksgezondheid en het RIZIV.

Bij DBFMO wordt er een geïntegreerd ontwerp gemaakt en wordt er vanaf het begin samengewerkt; met inbreng van de knowhow van elke partner. Na 25 jaar wordt het gebouw in perfect functionele staat aan de Belgische Staat overgedragen.

De Regie der Gebouwen doet beroep op een externe consultant om een DBFMO-contract op te stellen, te lanceren en te begeleiden en de aanbestedende overheid bij te staan gedurende 5 jaar vanaf het begin van de uitbatingsfase. Deze consultant, DLA Piper, heeft in november 2022 zijn opdracht aangevangen.

Procedure van concurrentiegerichte dialoog

De concurrentiedialoog wordt gedefinieerd in artikel 3, 9°, van de wet van 15 juni 2006 inzake overheidsopdrachten.

Deze bestaat uit een procedure in drie hoofdfases: een selectiefase, een dialoogfase en een offertefase. De eindofferte is bijgevolg gebaseerd op de door de Aanbestedende Overheid weerhouden oplossing(en) na de dialoogcycli.

Timing

Deze timing is voorlopig, onder voorbehoud van de nodige toelatingen en vergunningen.

  • 2022: gunning van de opdracht voor een externe consultant voor juridische en financiële bijstand
  • Juli 2023: lancering van de opdracht voor de DBFMO (selectiefase)
  • Zomer 2025: gunning van de DBFMO-overheidsopdracht
  • Zomer 2026: begin van de werken
  • 2028: terbeschikkingstelling van het complex 

 

Laatste wijziging in juli 2023