Sinds 2011 stelt de Regie der Gebouwen het Themis-gebouw in Brussel ter beschikking van de FOD Justitie. Het gebouw werd volledig omgebouwd om te voldoen aan de noden van Justitie.

Poelaertsite 

De Regie der Gebouwen huisvest de diensten van Justitie op verschillende locaties in Brussel.

Rond het Poelaertplein liggen de volgende gebouwen:

Het Themis

Sinds 2011 stelt de Regie der Gebouwen het “Themis”-gebouw, dat zich op de hoek van de Quatre Brasstraat en de Waterloolaan bevindt, in de directe nabijheid van het justitiepaleis aan het Poelaertplein en de Louizapoort, ter beschikking van de FOD Justitie.

De Regie der Gebouwen huurt dit gebouw dat volledig gebouwd werd om te voldoen aan de noden van Justitie.

Het “Themis”-gebouw telt een totale oppervlakte van ca. 12.400 m², verdeeld over vier ondergrondse en tien bovengrondse verdiepingen, inclusief een parking met 80 parkeerplaatsen.

Een nieuw gebouw

Het oude kantoorgebouw dat zich op deze locatie bevond, werd volledig afgebroken en maakte plaats voor een nieuw gebouw. Alleen de ondergrondse niveaus werden behouden en daar waar nodig werden ze voorzien van bijkomende steunkolommen.

Bij het ontwerpen van het gebouw stond de harmonieuze integratie in de bestaande stedelijke omgeving voorop. Het gerechtsgebouw staat in verhouding met de omliggende gebouwen.

De nodige aandacht werd besteed aan de kwaliteit van de gebruikte materialen en de afwerking.

De ruime, heldere inkom van het gebouw, gesitueerd aan de Waterloolaan, is duidelijk herkenbaar aan de luifel. Om praktische redenen situeert de inkom van het gebouw zich aan de Waterloolaan.

De plint van het gebouw is gemaakt in Belgische blauwe hardsteen uit Soignies. De gevelbekleding is een witte kalksteen uit Portugal en refereert naar de klassieke Franse witte steen die het Brusselse straatbeeld mee bepaalt. Aan de zijde van de Quatre Brasstraat werd een open buitengalerij gecreëerd.

De grote raampartijen zorgen voor licht en ruimte. De raamkaders zijn deels achter de gevel ingewerkt waardoor de  indruk ontstaat dat het glas onmiddellijk aansluit op de gevelsteen.

Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in thermo-gelakt aluminium met thermische onderbreking. Het gebouw bestaat uit 100% prefab structuren. Hierdoor was het mogelijk om het gebouw binnen een zeer korte tijdspanne te bouwen. Er werd bijna geen beton ter plaatste gestort.

De vloer in de inkomhal bestaat uit een zwarte graniet (Nero Impala); de wanden zijn bekleed met de witte kalksteen die ook werd gebruikt voor de buitengevel. De combinatie van beide materialen straalt rust, soberheid en sereniteit uit. De kamershoge eiken deuren zorgen voor kleur en geven een warm cachet aan het geheel.

Het gebouw bevat 11 zittingszalen. De grootste zaal bevindt zich op het gelijkvloerse niveau. De kleinere zittingszalen bevinden zich op niveaus +1 en +2. Alle zittingszalen beschikken over een externe zitruimte waar de advocaten nog even met hun confraters of hun klanten kunnen overleggen. De zittingszalen zijn helder en sober ingericht en uitgerust met witte, lichtdoorlatende zonnegordijnen. Het meubilair is sober. De balies van de advocaten en het spreekgestoelte van de rechters zijn afgewerkt in fineereik.

Bij de inrichting van het gebouw werd een uiterst gedetailleerd veiligheidsprogramma gevolgd. De zittingszalen en de griffies zijn vrij toegankelijk voor het publiek terwijl de toegang tot de andere zones wordt bepaald met een badgecontrolesysteem.

De liften zijn voorzien van drukknoppen voor slechtzienden. Voor de verlichting worden ingebouwde verlichtingstoestellen gebruikt die werken met bewegingsdetectie.

Het gebouw beschikt over een personeelscafetaria. Elke verdieping heeft een keukenhoek en een sanitair gedeelte, ook toegankelijk voor andersvaliden. Er is tevens een doucheruimte voorzien voor de personeelsleden die met de fiets naar het werk komen.

De verschillende gebruikers

Het gerechtsgebouw Themis is gehuurd voor de huisvesting van verschillende justitiediensten:

  • de rechtbank van koophandel
  • de Adviesraad van de magistratuur
  • het Vast Bureau Statistiek en Werklastmeting
  • de Commissie voor de Modernisering van de Rechtelijke Orde

Technische fiche

Eigenaar: NV QB 19

Huurder: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie

Projectleiding: IMMO Jean Jacobs NV & QB19 NV

Opvolging van de werken en behoefteprogramma: Regie der Gebouwen en FOD Justitie

Architect: Jaspers – Eyers Architects i.s.m. Synergy Intl.

Bruto-oppervlakte:  12.418 m2

Duur van de werken: augustus 2009 - november 2010

Huurperiode: januari 2011 - september 2029

 

Laatst gewijzigd in juli 2021