Leuven
Gerechtshof

Federale Overheidsdienst Justitie

Ferdinand Smoldersplein 5
3000 Leuven

 
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De Regie der Gebouwen renoveert de buitenschil van het gerechtshof aan het Smoldersplein in Leuven.  Daarnaast wordt ook de toegankelijkheid van het gebouw voor personen met een beperkte mobiliteit verbeterd.

 

Het gerechtshof

Het gerechtshof  werd opgetrokken tussen 1923 en 1930 naar een ontwerp van architect O. Francotte.  De architectuurstijl is een mix van de Franse renaissance en barok.  Het gebouw is opgetrokken in witte natuursteen en baksteen en bestaat uit een hoofdvolume aan het Smoldersplein, een ietwat achteruit liggend L-vormig volume op de hoek van het Margarethaplein, een vleugel in de Vaartstraat en een achtervleugel. Deze volumes vormen in hun geheel een rechthoekig complex met twee binnenkoeren.

Het centraal gevelreliëf stelt "Salomon’s Oordeel" voor door E. Rombaux.  De gevel is rijkelijk versierd met onder meer gestileerde accanthusbladeren, vrouwenhoofden, ram- en leeuwenkoppen, grotesken, en aan het recht refererende gekruiste fasces.

Het interieur straalt grandeur uit met een imposante inkomhal, verhoogde spiegels, een vestibule, rood-, wit- en zwart marmeren vloertegels in dambordpatroon, rood marmeren lambriseringen, wandversieringen in similisteen met Franse voegen en stucwerk decoratie van de deuromlijstingen en lijstwerk plafonds. De centrale keizerstrap is uitgevoerd in marmer en is omgeven door granieten zuilen met acanthusbladkapitelen. De trap wordt bekroond door een spiegelgewelf met een plafondschildering van A. Ciamberlani dat een allegorie van de gerechtigheid voorstelt .

De wandelzaal op de verdieping heeft een gestuct spiegelgewelf met een centraal plafondlicht en is versierd met beschilderde boogvelden en friezen.

De zittingszalen van de correctionele rechtbank, de handelsrechtbank en de burgerlijke rechtbank zijn uitgerust met parketvloeren in visgraatmotief, houten lambriseringen, houten balie- en zitmeubilair, papieren wandbekledingen en gestucte plafonds.

Bij de inrichting tot Assisenzaal in 1996 werd het oorspronkelijke interieur van het vredegerecht verwijderd.

De kantoren, spreekkamers, gangen, diensttrappen en sanitair zijn nog gedeeltelijk authentiek met  visgraatparket, sobere stucwerkplafonds, houten binnenschrijnwerk en meubilair. Hier en daar zijn er imposante luchters en wandlichten van messing en glas.

2018-2020: Restauratie van de gevel/het dak en verbetering van de toegankelijkheid

In augustus 2018 werd gestart met het monteren van stellingen rond de gevel van het gerechtshof.  Hierna volgde de restauratie van de gevel en het dak. Deze werken zullen tot begin 2020 duren.

De gevel wordt gereinigd en de natuursteen, het metselwerk en de voegen worden hersteld.

De aansluiting van de gevel met het dak wordt hersteld en het dak wordt toegankelijker gemaakt zodat het onderhoud achteraf veilig en vlot kan verlopen.

Er is een bijkomende waterdichting voorzien op het lijstwerk en er wordt een duivenwering aangebracht.

De koperen bekroning van de koepel zal hersteld worden en de leien zullen herplaatst worden. Op oude foto’s en de originele bouwtekeningen is te zien dat er op het dakvlak aan het Margarethaplein ook pirons hebben gestaan.  Deze zullen terug worden geplaatst.

Van deze gelegenheid wordt ook gebruik gemaakt om de koepel, de daken en dakkapellen te onderzoeken en daar waar nodig te herstellen. De dakgoten en regenwaterafvoerpijpen worden waar nodig vernieuwd.

Het buitenschrijnwerk wordt ofwel hersteld ofwel vernieuwd.  Het nieuwe schrijnwerk zal voldoen aan de huidige veiligheidseisen. In de zittingszalen worden extra achterzetramen geplaatst.  Het vervangen en het herstellen van het buitenschrijnwerk van het gerechtshof zal de energiefactuur doen dalen en het comfort van de gebruiker vergroten.

Het doorschijnende plafond uit kunststofpanelen onder de koepel wordt vervangen door een matglazen plafond in het bestaande te renoveren stalen legraam. Boven de koepel wordt een beschermkap voorzien die onderhoud toelaat en vervuiling tegen gaat.

Een buiten dienst gestelde lift wordt verwijderd. Tussen het vierde en vijfde niveau wordt een nieuwe trap geplaatst, zodat deze op een veilige manier bereikbaar zijn.

De inkomdeuren worden opgefrist en in de inkomhal wordt een tochtsas geplaatst. Aan de hoofdingang wordt een hefplatformlift geplaatst die de toegankelijkheid verbetert voor personen met een beperkte mobiliteit.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Federale Overheidsdienst Justitie
Studiebureau: Studio ROMA cvba
Aannemer: Monument Vandekerckhove nv
Uitvoeringstermijn:  augustus 2018 – begin 2020
Kostprijs restauratie en aanpassing toegankelijkheid: ca. 4,3 miljoen euro
 

 

Laatste wijziging op 6 december 2019.