Ieper
Gevangenis

Federale Overheidsdienst Justitie

Elverdingestraat 72
8900 Ieper

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Met de goedkeuring van het Masterplan III: Detentie en internering in humane omstandigheden op 18 november 2016 gaf de federale ministerraad zijn akkoord voor de uitbreiding van de gevangenis van Ieper met 56 plaatsen. In 2018 publiceerde de Regie der Gebouwen een overheidsopdracht voor de studie voor de renovatie van 28 cellen en een nieuwbouwuitbreiding met 56 cellen.

Over de gevangenis

De gevangenis van Ieper was oorspronkelijk bedoeld als arresthuis, maar ze doet vandaag ook dienst als strafhuis. Het is een kleine gevangenis: momenteel telt ze 55 plaatsen.

Het Masterplan III: Detentie en internering in humane omstandigheden voorziet de uitbreiding van de gevangenis van Ieper met 56 plaatsen, tot 111 plaatsen in totaal. Een uitbreiding zou ook de efficiëntie ten goede komen, door een betere verhouding tussen het aantal gedetineerden en het aantal personeelsleden.

Vernieuwing in verschillende fases

De afgelopen jaren werden er stapsgewijs vernieuwingswerken uitgevoerd aan de gevangenis.

In een eerste fase, in 2005, kreeg de gevangenis een nieuwe wandelkoer.

In een tweede fase, die startte in 2007, werd een garage afgebroken en werd een nieuw inkomgebouw opgetrokken.

De derde fase bestond uit het bouwen van een nieuwbouw met bezoekerscomplex, kantoren en een keuken. Die nieuwe gemeenschappelijke logistieke delen zijn al voorzien op een hogere capaciteit. De ruwbouwwerken gingen van start in 2010; de voltooiingswerken startten in 2013. Ook de kantoren op de benedenverdieping van het hoofdgebouw werden toen gerenoveerd.

De vierde fase bestaat uit de totaalrenovatie van 28 cellen op de benedenverdieping van de grootste cellenvleugel van de gevangenis. Bovenop die benedenverdieping worden twee nieuwe verdiepingen gebouwd, die plaats bieden aan 56 extra cellen. Het dossier voor de studie van de vierde fase werd eind 2018 toegewezen en de bouwwerken zullen vermoedelijk begin 2021 kunnen starten. Als alles volgens plan verloopt, kunnen eind 2023 de nieuwe cellen in gebruik genomen worden.

Historiek

De gevangenis in Ieper werd gebouwd in 1873 en in gebruik genomen op 22 april 1876. De gevangenis is ontworpen volgens de opvattingen van Edouard Ducpétiaux, de eerste inspecteur-generaal van het bestuur Strafinrichtingen, en was oorspronkelijk bedoeld als arresthuis voor het gerechtelijk arrondissement Ieper.

De gevangenis werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en heropgebouwd in 1919. Na de verwoesting van de gevangenis van Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de gevangenis van Ieper ook het arresthuis voor het gerechtelijk arrondissement Kortrijk.

In 1972 werd een bijkomende vleugel gebouwd, die in gebruik werd genomen op 1 november 1975.

In 1996-1997 werd de cellenafdeling in de oorspronkelijke vleugel volledig gerenoveerd. In 1996-1997 werd ook een loods gebouwd, bedoeld als werkplaats voor de gedetineerden. De werkplaats is 630 vierkante meter groot en is operationeel sinds 26 augustus 1997.

 

Laatste wijziging op 25 november 2019

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 2 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto