Sugny
Gevangenis "des quatre bornes"

Federale Overheidsdienst Justitie
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Het Masterplan: detentie en internering in humane omstandigheden, goedgekeurd door de federale ministerraad in november 2016, voorziet de bouw van een bijkomende gevangenis van 312 plaatsen high-medium-low security in Sugny in Wallonië.

Situering

De gevangenis zal gebouwd worden op een deel van de oude NAVO-basis in Sugny.

De Regie der Gebouwen doet een grondruil met de gemeente van Vresse-Sur-Semois : 7 hectare bebost gebied gelegen achter Fedasil en eigendom van de Staat tegen 7 hectare op de oude NAVO-basis van Sugny (130 Ha in totaal) behorend tot het gemeentebestuur van Vesse-Sur-Semois.

De officiële ruil waarvan akte genomen werd is voorzien in de lente 2019.

Het project

Het betreft een strafhuis (gevangenis voorbehouden aan mensen die al veroordeeld werden) met een capaciteit van 312 mannelijke gedetineerden : 305 individuele cellen en 7 PBM cellen.

Het is de bedoeling om een detentieproject met een gedifferentieerd regime op te richten, van high over medium tot low security. Daarin zouden de gedetineerden kunnen evolueren van een strenger naar een soepeler regime en geleidelijk aan meer vrijheid kunnen krijgen.

3 detentieregimes worden er voorzien :

  • 27 halfopen plaatsen
  • 243 plaatsen “medium security”
  • 42 “hoog beveiligde” plaatsen

Een strafuitvoeringsrechtbank is eveneens in de gevangenis voorzien.

Een publieke-private samenwerking

De gevangenis zal gebouwd worden via een DBFMO-procedure, waarbij DBFMO staat voor Design, Build, Finance en Maintain. Dat is een publiek-private samenwerking, waarbij de Regie der Gebouwen op zoek gaat naar een privépartner die het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud  van de gevangenis voor zijn rekening neemt. Bij DBFM wordt er een geïntegreerd ontwerp gemaakt en wordt er vanaf het begin samengewerkt; met inbreng van de knowhow van elke partner.

De publicatie van de DBFM-opdracht, de indiening en de analyse van de offertes van de consortiums, alsook de aanwijzing van het consortium verantwoordelijk voor de bouw zijn voorzien in 2019.

Planning werken

De werken zullen ongeveer 2 jaar duren en zouden eind 2021 moeten starten (onder voorbehoud van het verkrijgen van de uitvoerbare vergunningen).

De opening van de gevangenis is voorzien voor 2024.

Een lokale meerwaarde

De bouw van een nieuwe gevangenis zorgt voor reële werkgelegenheidskansen. In totaal zullen er meer dan 260 personen worden aangeworven in de gevangenis “des quatre bornes”.

Naast de 200 gevangenisbewakers zullen er een zestigtal andere betrekkingen ingevuld moeten worden: directeurs, psychologen, maatschappelijke werkers, verplegers, maar ook boekhouders, administratief personeel, koks en schoonmaak- en onderhoudspersoneel.

De aanwerving van het federaal overheidspersoneel gebeurt via Selor. De profielen en de vereiste voorkennis evenals de selectie- en aanwervingsvoorwaarden zullen tijdig gepubliceerd worden op hun website.

Daarnaast verhoogt een nieuwe gevangenis de lokale consumptie. Door de plaatselijke aankopen van het gevangenispersoneel en  de bezoekers, maar ook door aankopen voor de werking van de gevangenis zelf: voedingswaren voor de gevangenen, materiaal voor het onderhoud van het gebouw, enz.

Vragen?

Voor alle vragen over dit project, kunt u contact opnemen met infodesk@regiedergebouwen.be.

 

Laatste wijziging op april 2019

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 1 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto