Bruxelles
Het Portalis-gebouw

FOD Justitie
Quatre Brasstraat 13
1000 Brussel
Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Op 23 april 2007 heeft de Regie der Gebouwen “Portalis” ingehuldigd. Het gebouw ligt in de buurt van het Justitiepaleis en werd volledig gerenoveerd om er verschillende diensten van Justitie in onder te brengen.

Poelaertsite 

De Regie der Gebouwen huisvest de diensten van Justitie op verschillende locaties in Brussel.

Rond het Poelaertplein liggen de volgende gebouwen:

Het Portalis-gebouw

Op 23 april 2007 heeft de Regie der Gebouwen “Portalis” ingehuldigd. Het gebouw ligt in de buurt van het Justitiepaleis en werd volledig gerenoveerd om er verschillende diensten van Justitie in onder te brengen.

De Regie der Gebouwen huurt dit gebouw met een totale oppervlakte van ongeveer 30.000 m², bestaande uit kantoren, archieven, een cellencomplex en een parking met 130 plaatsen.

Installatie van zonnepanelen

In het kader van de onderhandelingen rond de verlening van de huurovereenkomst voor het Portalis-gebouw, werkt de Regie der Gebouwen samen met de KBC – eigenaar van het gebouw – om er 379 zonnepanelen te installeren. Deze installatie zal de productie van 127.374 kWh elektriciteit per jaar mogelijk maken, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 46 ton CO2. De werken, die door de eigenaar worden gefinancierd, vinden plaats tussen november 2021 en februari 2022.

Grondige renovatie

Tussen 2004 en 2007 onderging het gebouw dat voorheen de diensten van de FOD Buitenlandse Zaken huisvestte een grondige renovatie.

De middenvleugel werd gesloopt en vervangen door twee volumes met overwegend in glas uitgevoerde gevels die uitgeven op een binnenplaats. Dankzij deze nieuwe inrichting konden de stedenbouwkundige integratie en de afmetingen van het gebouw herbepaald worden en zijn de ingangen duidelijk herkenbaar gemaakt. De ingangen zijn gegroepeerd rond een breed voorplein, dat het complex een duidelijke oriëntatie geeft en de aansluiting op de stedelijke omgeving versterkt.

Er werd veel aandacht besteed aan de renovatie van de gevels en aan het updaten van de technieken en de binnenafwerking. Hierdoor beantwoordt het gebouw aan de hedendaagse behoeften inzake gebruik en comfort.

Op het gelijkvloers bevinden zich de hoofdingang met het bezoekersonthaal, de perszaal, enkele lokalen voor de administratie van de politie, de veiligheidsdiensten, een consultatieruimte voor de wetsdokters en de lokalen voor de beheerdienst.

Op de zevende verdieping werd een cafetaria voor het personeel ingericht. Op elke verdieping zijn er twee kitchenettes en sanitaire voorzieningen, waaronder enkele voor personen met beperkte mobiliteit.

Technische fiche

Projectontwikkelaar: Poelaert Invest N.V., Zaventem (Buelens – KBC)

Projectcoördinator: Bopro, Mechelen

Architect: Archi 2000, Brussel

Huurder: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie

Stabiliteit: Ingénieurs Associés, Brussel

Technische uitrusting: Marcq & Roba consulting Engineers, Brussel

Akoestiek: Venac acoustical Engineering, Brussel

Coördinatie veiligheid en technisch toezicht: Seco, Brussel

Coördinatie inrichtingswerken en behoeftenprogramma: Regie der Gebouwen en FOD Justitie

Oppervlakte Portalis-gebouw:

  • 26.000 m² bovengronds (kantoren, griffies, administratieve lokalen, zittingszalen)
  • 14.000 m² ondergronds (parking, archieven, cellencomplex, technieken)

Huurtermijn: oktober 2006 tot oktober 2024

 

 

Laatst gewijzigd in december 2021

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 6 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto