Gent
Kouterpoort

Ketelvest 26/301 

9000 Gent

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

In maart 2023 is de Regie der Gebouwen begonnen met de renovatie van de daken van het kantoorgebouw aan de Ketelvest 26 in Gent. In een eerste fase wordt het dak beter geïsoleerd. In een tweede fase, die in 2024 zal starten, zullen er fotovoltaïsche panelen geplaatst worden.

Kantoorgebouw en parkeergarage

Het gebouw biedt plaats aan verschillende federale overheidsdiensten, zoals de operationele dienst Vlaanderen Regio West van de Regie der Gebouwen, de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg (WASO), de Federale Politie, de FOD Justitie, het RIZIV, de FOD Sociale Zekerheid en de FOD Volksgezondheid. Daarnaast is er in het gebouw ook een parkeergarage aanwezig die wordt uitgebaat door de stad Gent.

Dakrenovatie

De totale oppervlakte van het dak beslaat 5700m², verdeeld over vier niveaus, wat het project extra uitdagend maakt. Voor de verschillende niveaus, allemaal platte daken, is er dan ook een aangepaste dakbedekking voorzien.

  • Het dak op niveau +01 (700m²) wordt bedekt met grind/tegels.
  • Op niveau +03 (1200m²) wordt een groendak aangelegd.
  • Niveau +04 (3500m²) is bestemd voor fotovoltaïsche panelen. De installatie van deze fotovoltaïsche panelen is voorzien in 2024.
  • Op niveau +05 (300m²) komt er mogelijks grind als bijkomende ballast van het dakoppervlak.

De renovatie van het dak, die de energie-efficiëntie van het gebouw gevoelig zal verbeteren, bestaat uit twee fases.

Tijdens de eerste fase van de werken wordt de dakdichting vernieuwd, waarbij de isolatielaag op elk niveau meer dan verdubbeld wordt. Dat betekent een besparing van 6500m³ aardgas en circa 13 ton minder CO₂ -uitstoot per jaar.

Door die toename in hoogte van het dak, zijn er verschillende aanpassingen nodig, zoals een verhoging aan de dakrand. Ook worden er bijkomende goten aangelegd om het regenwater af te voeren.

De tweede fase van het project omvat de installatie van fotovoltaïsche panelen, om een deel van de energienoden van het gebouw op een duurzame manier op te vangen.

Technische Fiche

Eigenaar: Belgische staat

Gebruikers: Regie der Gebouwen, FOD Binnenlandse Zaken, Federale Politie, FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Justitie, RIZIV, FOD Sociale Zekerheid, FOD Volksgezondheid

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Aannemer: Crabbé Dakwerken

Oppervlakte: 31.750m²

Geschatte duurtijd van de werken fase 1: maart - mei 2023

Kostprijs fase 1: ongeveer 947.000 euro (incl. BTW)

 

Laatst gewijzigd in februari 2023

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 3 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto