In 2015 kocht de Regie der Gebouwen het Akzo Nobel-gebouw in Vilvoorde om er het laboratorium, het hulpkantoor en het mobiel team van de dienst Douane en Accijnzen van de Federale Overheidsdienst Financiën in onder te brengen. De FOD Financiën was op zoek naar een gebouw dat specifiek als lab kon worden uitgerust. Na een kosten-batenanalyse bleek het Akzo Nobel-gebouw in Vilvoorde de beste oplossing te zijn voor een herhuisvesting.

 
 
 
 

Het gebouw was oorspronkelijk bedoeld als onderzoek en researchcentrum voor het bedrijf Akzo Nobel, maar werd nooit ingericht of in gebruik genomen. Uiteindelijk werd het te koop aangeboden. Het gebouw is gemakkelijk bereikbaar, voldoende ruim en buiten de stad gelegen.

De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer voor de eersteinstallatiewerken, waarmee het gebouw volledig werd ingericht volgens de behoeften van de gebruikers van Douane en Accijnzen.

Specifieke ruimtes (labo’s, kantoren, open space ruimtes, vergaderzalen ) werden van elkaar afgescheiden en ingericht met onder andere op maat gemaakt labomeubilair. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping werden zowel kantoorzones als labo’s ingericht met elk hun eigen specificiteit. 

De tweede verdieping is ingericht als een open space kantoorruimte.

De technieken werden waar nodig aangepast. Zo werd de HVAC-installatie aangepast, gasleidingen werden naar de labo’s voorzien, afzuigkasten werden geplaatst, een nieuwe hoogspanningscabine werd geplaatst en een datalokaal werd voorzien.

Duurzaam gebouw

Het gebouw is duurzaam. Op een deel van het dak is een groendak aangelegd en de groengevel aan de ingang springt in het oog. Twee warmtepompen halen warmte uit de bodem die door middel van de pompen/drukverhoging overgedragen wordt op water wat op zijn beurt door middel van klimaatplafonds en betonkernactivering de verschillende ruimtes verwarmt of koelt. 

Het gebruik van warmtepompen voor de basisbehoeften inzake verwarming is zeer zuinig in verbruik (lagere energiefactuur) en milieuvriendelijk door een lage CO2-uitstoot.

In de winter zorgen twee condenserende gasketels voor de nodige bijkomende warmte als hieraan behoefte is. Frequentiegeregelde compressoren  zorgen voor de aanmaak van ijswater.

Er wordt ook energie bespaard door het gebruik van aanwezigheidssensoren die het licht regelen.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Gebruiker: Federale Overheidsdienst Financiën: laboratorium, hulpkantoor en mobiel team van de Algemene Administratie Douane en Accijnzen
Bouwheer eerste-installatiewerken: Regie der Gebouwen
Aannemer eerste-installatiewerken: Monument-Vandekerckhove nv
Aannemer infrastructuurwerken rond het gebouw: Krinkels nv
Duur eersteinstallatiewerken: april 2017-januari 2018
E-peil: 68
Investering: circa 5,7 miljoen euro (inclusief aankoop, infrastructuurwerken rond het gebouw en eersteinstallatiewerken)

 

Laatste wijziging op 03 december 2018.