Het Magritte Museum op het Koningsplein in Brussel is een belangrijke toeristische trekpleister.

Het Magritte Museum zag het daglicht op 2 juni 2009 dankzij een samenwerkingsakkoord tussen de Regie der Gebouwen, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de stichting Magritte en de industriegroep Suez. In minder dan één jaar tijd slaagden zij erin om het hotel Altenloh om te vormen tot een nieuwe cultuurtempel die bijdraagt tot de culturele uitstraling van België.

Het hotel Altenloh

Het Magritte Museum bevindt zich in het neoklassieke hotel Altenloh, dat gebouwd werd in 1779. Van het midden van de negentiende eeuw tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het gebruikt door het ‘Hôtel de l’Europe’. Daarna werd de Belgische staat gedurende enkele jaren eigenaar. Maar uiteindelijk gaat het opnieuw over in privé-handen en huisvest het de juwelenzaak Altenloh, juwelier en zilversmid van het koningshuis. In 1962 huurt de Belgische staat het gebouw in om het uiteindelijk in 1969 te verwerven voor de tijdelijke activiteiten van het Museum voor Moderne Kunst.

Omdat het gebouw in slechte staat was, wordt het tussen 1983 en 1984 volledig vernieuwd en ingericht als Museum voor Moderne Kunst. Om veiligheidsredenen worden de aanpalende gebouwen losgekoppeld van het museum. Daardoor wordt er een vierde gevel aan het museum gebouwd. Die gevel wordt volledig in architectonisch beton opgetrokken met in het centrum een in glas uitgevoerde travee. De fundamenten van de drie oorspronkelijke gevels worden hersteld en geschraagd. Het interieur wordt volledig afgebroken en herbouwd, alleen de gevels blijven overeind.

Het hotel Altenloh heropent zijn deuren in 1984 voor de opening van het Museum voor Moderne Kunst. In 1997 moesten de collecties van de negentiende eeuw, die zich in de uitbreiding van het Museum voor Moderne Kunst bevinden, plaats ruimen voor de grote tijdelijke tentoonstellingen. Die collecties vonden een onderkomen in het hotel Altenloh en werden er tot 2004 tentoongesteld.

Aanvang van de werken

Op 27 mei 2008 werd het startschot gegeven van de werken. Dat werd symbolisch uitgedrukt met het aanbrengen van een dekzeil, dat voor de duur van de werken de gevel van het hotel Altenloh omhulde. Op het zeildoek stond een van de bekendste schilderijen van Magritte afgebeeld: L’empire des lumières.

Samenwerkingsakkoord

De Suez-groep trad op als mecenas en stond in voor de inrichting en scenografie van het nieuwe museum. Dat hield onder meer de klimaatregeling, de verlichting, de beveiliging en de audiovisuele installaties in. Winston Spriet stond in voor de scenografie.

De Regie der Gebouwen stond in voor de restauratie en renovatie van de gevels en het binnen- en buitenraamwerk en voor de plaatsing van de steigers. Daarnaast voerde zij werken uit aan de HVAC-installatie, verving zij de de lift en paste zij het sanitair en de riolering aan, werken die ze afstemde op de werken van Suez.

De gevels werden ontvet, afgeschuurd en met niet-agressieve methodes gereinigd. De oorspronkelijke bestanddelen die nog gerestaureerd konden worden, werden bewaard. Als dat niet meer mogelijk was, werden ze opnieuw gemaakt ‘à l’identique’. De gevelsteen werd opnieuw geconsolideerd met aangepaste verharders.

Voor de muren werd gekozen voor verf op basis van polysiloxaan-acrylhars en voor het gietijzer en schrijnwerk voor alkydhoudende verven. Voor de vergulde elementen is bladgoud gebruikt.

De nieuwe personenlift is van het type gearless en helpt mee om tot een duurzaam energiegebruik te komen. Dat type lift verbruikt minder energie en heeft een hoger rendement. De lift kan een veertigtal bezoekers naar de gewenste verdieping brengen. Ook in de lift is er een knipoogje naar Magritte. Zo kan de aandachtige bezoeker via een doorkijkvenster een detail van een kunstwerk van René Magritte ontdekken.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan borg voor de internationale uitstraling van het museum.

Het Magrittemuseum

Het tentoonstellingsparcours start op de derde verdieping, die via de personenlift gemakkelijk bereikbaar is. Op de eerste verdieping hangen enkele meesterwerken van de artiest en worden enkele markante gebeurtenissen uit het leven van Magritte aangehaald.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer en coördinator van de werken: Regie der Gebouwen
Bouwheer inrichtingswerken: GDF Suez
Gebruiker: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Scenografie: Winston Spriet
Kostprijs Regie der Gebouwen: ongeveer 1,27 miljoen euro
Competentiemecenaat Suez: ongeveer 6,5 miljoen euro
Duur werken: mei 2008-juni 2009