Ruiselede
Penitentiair landbouwcentrum

Federale Overheidsdienst Justitie

Bruggesteenweg 128
8755 Ruiselede

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Het penitentiair landbouwcentrum in Ruiselede is een open inrichting voor 48 gedetineerden. Het Masterplan III: Detentie en internering in humane omstandigheden, dat op 18 november 2016 werd goedgekeurd, voorziet een uitbreiding van het centrum met 50 plaatsen en een nieuwe werkplaats.

Over het penitentiair landbouwcentrum

Het penitentiair landbouwcentrum in Ruiselede biedt plaats aan 48 mannelijke gedetineerden. Het bevindt zich op een domein van 145 hectare en beschikt over een heus landbouwbedrijf. Gedetineerden kunnen er werken op het landbouwbedrijf, in een werkhuis of binnen de huishoudelijke diensten. Dankzij het open regime kunnen de gedetineerden zich voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij.

Masterplan III: uitbreiding met 50 plaatsen

Het Masterplan III: Detentie en internering in humane omstandigheden, dat op 18 november 2016 werd goedgekeurd, voorziet een uitbreiding van het centrum. Het plan stelt een nieuwbouw voor binnen de bestaande inrichting, met 50 extra plaatsen in een open regime en een nieuwe werkplaats.

Daarmee maakt het masterplan werk van meer differentiatie in de detentieregimes. Bovendien laat de uitbreiding toe om de site in Ruiselede, met al zijn ruimte en mogelijkheden, beter te benutten.

De uitbreiding zou bestaan uit meerdere kleinere entiteiten. De werkplaats wordt een werkplaats waar externe ondernemingen werk kunnen aanbieden aan gedetineerden.

Het project wordt door de Regie der Gebouwen in eigen beheer uitgevoerd.

Wijzigingen aan Masterplan III

Het behoefteprogramma is verder uitgewerkt en geactualiseerd waardoor het project zelf ook moet worden aangepast.  Deze wijzigingen zullen aan de Ministerraad worden voorgesteld in het kader van de actualisering van Masterplannen I, II en III. 

Geschiedenis van het penitentiair landbouwcentrum

In 1849 deed het penitentiair landbouwcentrum (PLC) van Ruiselede dienst als opvangplaats voor landlopers. Het landbouwbedrijf behoorde oorspronkelijk tot de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdzorg ‘De Zande’. Zij droeg het in de jaren dertig over aan het toenmalige Ministerie van Justitie. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het PLC uit tot een volwaardige gevangenis.

 

Laatst gewijzigd op 25 november 2019.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 6 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto