Doornik
Politierechtbank & Parket, afdeling Politie

FOD Justitie

Rue Childéric, 22
7500 Doornik

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

De  Politierechtbank en de afdeling Politie van het Parket van Doornik zijn gehuisvest in het gerenoveerde gebouw in de rue Childéric 22. Het gebouw was reeds in gebruik genomen door onder meer de Gerechtelijke Politie maar beantwoorde niet meer aan hun behoeften. Daarom werd het gebouw volledig heringericht om zowel de politierechtbank als het parket in optimale omstandigheden in onder te brengen.

De werken zijn in juni 2009 gestart en werden in december 2013 beëindigd.

Een complexe en grondige renovatie

Alle bestaande afwerkingselementen werden afgebroken en vernieuwd : de vloerbekleding, de verlaagde plafonds, de muren en tussenwanden evenals de sanitaire voorzieningen.

Alle ramen, radiators en stookketels van het gebouw zijn vernieuwd wat op energieverbruik een belangrijke besparing betekent.

De nieuwe elektrische installatie en een ventilatiesysteem in de kantoorruimtes verhoogt  het comfort en de veiligheid van de gebruikers.

Aangezien de diensten in het gebouw tijdens de werken operationeel moesten blijven, werden de werken uitgevoerd in verschillende fases. Eerst werd een verdieping ontruimd. Die werd vervolgens gerenoveerd en dan terug in gebruik genomen. Daarna volgde de volgende verdieping, enz.

De renovatie gebeurde in 5 fases :

·de kelderverdieping;

·het gelijkvloers en de eerste verdieping;

·de tweede verdieping;

·de derde en vierde verdieping;

·de inkomhal.

Elke verdieping is op maat ingericht op basis van de specifieke behoeften van de gebruikers.

Fase 1 – Inrichting van de kelderverdieping

De technische lokalen, een stookplaats en archieflokalen voor het dood archief voor het Parket, afdeling Politie zijn in de kelderverdieping ingericht.

Fase 2 – Inrichting van het gelijkvloers en de eerste verdieping

Op het gelijkvloers bevinden zich het onthaal, een wachtzaal evenals het dood archief van de Politierechtbank.

Verschillende diensten van het Parket (minnelijke schikkingen, ongevallen met mogelijkheid tot inzage van de dossiers, dagvaarding en strafuitvoering) evenals het levend archief en het secretariaat bevinden zich in de kantoorruimtes op de eerste verdieping.

Fase 3 - Inrichting van de tweede verdieping

De tweede verdieping wordt gemeenschappelijk gebruikt door het Parket en de Politierechtbank. Hier zijn de kantoren ingericht van de rechters en substituten die er ook over een bibliotheek, een vergaderzaal en een verhoorzaal beschikken.

Teneinde te voldoen aan de akoestische criteria die voor gerechtsgebouwen gelden , is deze verdieping voorzien van geluidsisolatie. Voor de vloer werd gekozen voor een akoestische en soepele bekleding, het verlaagd plafond bestaat uit akoestische platen uit minerale wol, de binnenwanden zijn geïsoleerd en de kantoorruimtes zijn uitgerust met geluidsisolerende deuren.

Fase 4 - Inrichting van de derde en vierde verdieping

Op de derde verdieping is de griffie van de Politierechtbank ondergebracht. Dit omvat zowel de kantoren van de griffiers, de burgerlijke griffie, de strafrechtelijke griffie, de boekhouding en een bureau voor consultatie.

Op de vierde verdieping bevinden zich ruimtes waar besprekingen kunnen gevoerd worden met advocaten, getuigen en rechters, een wachtzaal, een raadkamer en de zittingszaal.

Fase 5 - Inrichting van de inkomhal

Via een beveiligde sas met twee dubbele deuren heeft men toegang tot het onthaal en een wachtzaal.

De vloer van deze ruimte tot aan de liften is bekleed met Belgische blauwe hardsteen ("petit granit"). Op elke verdieping wordt het niveau van de verdieping herhaalt in een aantal specifieke vloerstenen.

Voor personen met een handicap wordt in 2014 een lift geplaatst die de verdiepingen verbindt met de wachtzaal van de gelijkvloerse verdieping.

De kantoren

Op de kantoorverdiepingen (de eerste en de derde verdieping) bestaan de modulaire binnenwanden uit panelen met rotswolisolatie.

De deuren zijn uitgevoerd met een opengaand vol blad uit essenhout en een vast blad in helder gelaagd glas dat gedeeltelijk mat gemaakt werd door zandstraling. Ze zorgen voor natuurlijke lichtinval in de centrale gang.

De vloer is voorzien van een soepele linoleumbekleding waarvan de kleur op elke verdieping verschilt.

De zittingszaal

De zittingszaal op de zolder is verrassend. Dankzij de verhoging van het plafond is een mooi  volume gecreëerd waarbinnen een functionele en aangename zittingszaal kon worden ingericht.

De plafonds en de wanden in wit geverfde, doorboorde platen en de lichte parketvloer in merbauhout reflecteren het licht en zorgen voor een warme, aangename sfeer.  Dit verhoogt de toegankelijkheid van Justitie en verkleint de mogelijke vrees voor het rechtsapparaat.

Het kwaliteitsvol, ambachtelijk meubilair in de zaal is sober en elegant. De lijnen zijn uitgezuiverd en de kleuren zijn contrasterend.

Het meubilair van de rechters, advocaten en de deurwaarder is bekleed met natuurlijk en kwalitatief fineer uit es en wengé. De publieke zitbanken zijn vervaardigd uit licht essenhout en wengé.

Er werd een 3D-weergave van de zittingszaal gemaakt en de akoestiek van de zaal werd onderzocht om de verstaanbaarheid te optimaliseren. De plafonds en muren zijn voorzien van geluidsabsorberende platen. Achter de spreekbalie van de rechters is een gebogen, reflecterende muur geplaatst.

HVAC

Aangezien het gebouw operationeel bleef tijdens de volledige duur van de werken, werd de HVAC-apparatuur in twee fasen vernieuwd.

Eerst werden de oude gemengde stookketels (stookolie-gas) vervangen door een zuinigere gascondensatieketel en werden de bestaande verwarmingskringen aangepast. Deze werken werden uitgevoerd zonder de volledige verwarming te moeten stilleggen.

Daarna werden alle radiators vernieuwd waarbij rekening werd gehouden met de nieuwe indeling. In de verlaagde plafonds van de kantoren werd een dubbele flux ventilatiesysteem geplaatst met warmterecuperatie. In de archieven en de sanitaire lokalen is er ook ventilatie geplaatst.

De zittingszaal is uitgerust met een ventilatiegroep met energierecuperatie op de afgevoerde lucht.

De koelbatterij van de ventilatiegroep van de zittingszaal wordt gevoed via een machine voor ijswaterproductie met luchtcondensor. Deze voedt ook de ventilo-convector van de refter.

 

Technische fiche

Eigenaar : Belgische staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: FOD Justitie (Politierechtbank & Parket, afdeling Politie)

Studie architectuur: Regie der Gebouwen

Studie HVAC: Regie der Gebouwen 

Studie elektriciteit: Regie der Gebouwen

Totale bruto-oppervlakte: 2820 m²

Duur van de werken: juni 2009 - december 2013

Kostprijs van de werken: € 1, 9 miljoen

 

 

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 3 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto