Eupen
Rijksarchief

Rijksarchief

Kaperberg 8
4700 Eupen

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

Eind februari 2023 startte de Regie der Gebouwen met de restauratie en uitbreiding van een complex voor het Rijksarchief in Eupen.

Context

Momenteel is het Rijksarchief in Eupen gehuisvest in een pand in de Kaperberg 2-4, dat te krap geworden is voor de archieven. Bovendien kunnen de houten vloeren, die in de meeste ruimtes aanwezig zijn, de nodige stabiliteit niet garanderen.

Daarom heeft de federale staat begin 2020 een pand aangekocht van de  Duitstalige Gemeenschap, op 60 meter van het huidige gebouw, in de Kaperberg 8. Het doel is om het te restaureren en er een nieuw bijgebouw op te trekken om er het Rijksarchief in onder te brengen.

Een project in 3 delen

Dit project voor de restauratie en uitbreiding voor  het Rijksarchief van de Duitstalige gemeenschap omvat 3 grote delen:

Ten eerste voorziet de Regie der Gebouwen de restauratie van het gebouw aan de straatzijde, dat beschermd is en dateert van het begin van de 19de eeuw. Het dak wordt op een identieke manier gereconstrueerd met integratie van warmte-isolatie, terwijl de gevels en het buitenschrijnwerk volledig worden gerestaureerd. Het doel is om hier kantoren, vergaderzalen en de leeszaal onder te brengen.

Ten tweede wordt het bestaande bijgebouw, dat dateert van de jaren 1970, gerenoveerd, heringericht en aangepast aan de huidige eisen rond veiligheid en energieprestatie. Zo worden de gevels van het bijgebouw volledig geïsoleerd en worden er binneninrichtingswerken uitgevoerd om er mobiele rekken in te kunnen plaatsen die nodig zijn voor het Rijksarchief.

Ten slotte wordt er een bijkomend bijgebouw opgetrokken. Het zal bestaan uit 4 niveaus en vooral mobiele rekken omvatten, evenals een loskade.

Heel wat energieverbeteringen

Dit project omvat heel wat energieverbeteringsmaatregelen:

 • Installatie van nieuwe ramen met isolerende beglazing voor het bestaande en het nieuwe bijgebouw.
 • Restauratie van de bestaande ramen (of vervanging door identieke ramen indien nodig) met isolerende, zonwerende en akoestische beglazing voor de voorgevel.
 • Thermische isolatie van alle daken.
 • Thermische isolatie van de gevels van het bestaande en nieuwe bijgebouw.
 • Plaatsing van ledverlichting.
 • Inrichting van een ventilatiesysteem met warmterecuperatie.
 • Installatie van een stormbekken.
 • Installatie van fotovoltaïsche panelen (wordt onderzocht) en laadpalen voor elektrische wagens.

Elke complex zal ook toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit (PBM): platform, lift, toiletten, parking, enz.

De planning

 • 2020-2021: studies (stabiliteit, hvac, elektriciteit, elektromechanica, enz.).
 • 2022: publicatie en gunning van de aanbesteding.
 • 2023-2025: werken.

In afwachting van de start van de werken en om het gebouw niet te laten aftakelen, zorgt de Regie der Gebouwen ervoor dat het gebouw regelmatig onderhouden wordt: reiniging van de kroonlijsten, kleine herstellingen, buitenonderhoud (kleine werken zoals het snoeien van de vegetatie en het onderhoud van de omgeving). 

Technische fiche  

Eigenaar: Belgische staat

Bouwheer en ontwerper: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Rijksarchief

Aannemer: S.M. Wust-Convent

Totale kostprijs van het project: ongeveer 7,2 miljoen (incl. BTW)

Duur van de werken: 2023 - 2025

 

Laatst gewijzigd in april 2023

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 3 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto