Hele land
Satellietkantoren

Voor en door federale overheidsdiensten

Hele land

Bekijk meer foto's

Terug naar Projecten

In 2017 opende de federale overheid satellietkantoren in zeventien Belgische steden. Het gaat om een proefproject, waarvoor de Regie der Gebouwen de handen in elkaar sloeg met Belnet, de Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning en alle deelnemende organisaties.

Beter evenwicht tussen werk en privé

Op 2 september 2016 besliste de federale ministerraad om in te zetten op de promotie van satellietkantoren voor de federale en programmatorische overheidsdiensten. In dat project worden kantoorruimtes in federale gebouwen ter beschikking gesteld als satellietkantoren voor medewerkers van andere federale overheidsdiensten.

Personeelsleden kunnen daardoor niet alleen in hun eigen organisatie of thuis werken, maar ook op verschillende locaties over het hele land. Dat laat een beter evenwicht toe tussen werk en privé en komt ook de mobiliteit ten goede. Satellietwerken is bijvoorbeeld handig voor wie thuis geen geschikte werkplek heeft, voor wie hinder ondervindt om op het werk te geraken of voor wie op een bepaalde locatie afspraken heeft of wil vergaderen met collega’s die elders werken.

Honderdtal werkplekken over het hele land

In mei 2017 werden in een eerste fase een honderdtal werkplekken over het hele land opengesteld voor alle deelnemende federale overheidsdiensten.

Bij de start van het proefproject werden satellietkantoren geopend in Aalst, Aarlen, Aat, Antwerpen, Berchem, Bergen, Brugge, Charleroi, Hasselt, Kapellen, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen en Oostende. Later in 2017 kwamen er nieuwe satellietkantoren bij in Nijvel en Namen. Als het proefproject succes heeft, openen er in de toekomst nog meer satellietkantoren.

Op Fedweb staat het meest recente overzicht van satellietkantoren, een lijst van de deelnemende organisaties en de voorwaarden waaraan federaal personeel moet voldoen om in een satellietkantoor te kunnen werken.

Organisatieoverschrijdende samenwerking

Om satellietwerk voor federaal personeel mogelijk te maken, sloegen verschillende federale diensten de handen in elkaar.

De Regie der Gebouwen zorgde voor het reserveringssysteem om een werkplek te boeken en installeerde de internetverbinding in de kantoren waar die nog niet aanwezig was. Ze werkte ook een logo uit om de satellietkantoren duidelijk herkenbaar te maken. Belnet zorgde er met GovRoam voor dat federale personeelsleden zich in alle satellietkantoren met een en dezelfde account kunnen inloggen. De Federale Overheidsdienst Beleid en Ondersteuning werkte het kader voor satellietwerk uit. Verscheidene overheidsdiensten stelden kantoren ter beschikking als satellietkantoren en werkten actief mee aan het project. Alle deelnemende organisaties, ten slotte, leverden waardevolle feedback.

 

Laatste wijziging op 7 december 2017.

Fotogalerij

In de fotogalerij hieronder vindt u 2 foto's van het project. Om een foto te vergroten: klik op de foto