
Het gerechtsgebouw en zijn uitbreiding liggen op een groene plek midden in Charleroi.
Tussen 2006 en 2010 werden het voormalige Institut National du Verre en het Musée du Verre omgebouwd tot nieuwe lokalen voor de gerechtelijke diensten. Het gerenoveerd gebouw wordt voortaan het ‘Palais du Verre’ genoemd.
Historiek
In de jaren 1950 ontwierp architect Jacques Depelsenaire het gerechtsgebouw en het Institut National du Verre (I.N.V) binnen een grote groene ruimte midden in de stad.
Tussen 1995 en 2004 werden vele werken uitgevoerd in het gerechtsgebouw om de toestand te verbeteren, vooral op het vlak van de veiligheid. Tussen 2006 en 2010, is de Regie der Gebouwen begonnen met een ingrijpende renovatie.
De transformatie van de gebouwen N.G.I. en Musée du Verre
Het hele gebouw werd gestript en alleen de betonnen structuur werd behouden.
Het gerenoveerd gebouw heeft eerbied voor de oorspronkelijke architectuur waarin het thema ‘glas’ alomtegenwoordig is. De renovatiematerialen (steen, glas en cortenstaal) herinneren aan het rijke industriële verleden van de streek van Charleroi.
De bureaus zijn ondergebracht in de vijf verdiepingen tellende schuine vleugel die volledig werd gerenoveerd.
Een grote wachtzaal (de zgn. Salle des Pas Perdus) werd ingericht in het lagere gedeelte van het voormalige museum, op twee niveaus die uitkijken over het aangrenzende park. Alleen de structurele balken werden bewaard. Die balken schragen grote glazen daken die een speciale behandeling kregen om de warmteaanvoer te beperken.
De vier zittingzalen en de vier raadkamers bevinden zich aan de zijde van de boulevard Janson, in een nieuwe ruimte die werd gebouwd langs het voormalige Musée du Verre; op die manier werd het gebouw verdubbeld. De binnenkant van het gebouw wordt op natuurlijke wijze verlicht door een perifere lijst aan het plafond.
Ook het oude auditorium van het Musée du Verre werd volledig vernieuwd en biedt plaats aan bijna 150 personen.
Een vijver verfraait de ruimte. Sinds februari 2015 vindt men er een beeldhouwwerk van Jean-François Diord dat hij maakte als eerbetoon aan de beroemde astrofysicus uit Charleroi die tevens de bedenker is van het concept van de Big Bang: Georges Lemaître.
De hoofdingang van het gebouw wordt aangegeven door een weg van gedeactiveerd beton waar het granulaat op homogene wijze zichtbaar is en met portieken in cortenstaal op regelmatige afstanden. Ze verwijzen naar de structuur met balken in de wachtzaal en naar de puntgevels van het gebouw waar de bureaus zijn ondergebracht.
Duurzaam bouwen
Het hele project werd gerealiseerd in een optiek van duurzame ontwikkeling.
Het Palais du Verre is een van de modernste en duurzaamste gebouwen in Charleroi geworden:
De vleugel met een oppervlakte van 2 650 m² is volledig uitgevoerd in glas; de gevel kreeg een dubbele glazen huid die de thermische aanvoer regelt.
Technische fiche
Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Architecten-ontwerpers: Depelsenaire & Partenaires
Coördinatie en opvolging van de werken: Regie der Gebouwen
Duur van de werken
Gebouwen: oktober 2006 - februari 2010
Directe omgeving: 2011-2012
Kostprijs
Gebouwen: 18 650 000 €
Directe omgeving: 1 043 000 €
Totale oppervlakte : 10 180 m²