Eind 2024 startte de Regie der Gebouwen met de renovatie van de ingang van het Wiertzmuseum en van de conciërgewoning. De werken zullen voltooid zijn in het najaar van 2025.
Het museum is tijdens de werken gesloten voor het publiek. De tuin van het museum blijft toegankelijk via een tijdelijke loopbrug.
Context
Het Wiertzmuseum in Elsene maakt sinds 1868 deel uit van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het gaat om een voormalige woning met atelier en een conciërgewoning op een groot perceel met een ommuurd park in landschappelijke stijl.
Het Wiertzmuseum (vroeger “Antoine Wiertzmuseum”) is gewijd aan de Belgische kunstenaar Antoine Wiertz (1806-1865) die zich liet inspireren door grote meesters zoals Rubens, Michelangelo en Rafaël. Zijn (soms monumentale) werken zijn te zien in de grote atelierruimte en de kleine salons.
De bouw van deze atelierwoning, gelegen in de Brusselse Leopoldswijk, is het resultaat van afspraken die Wiertz vanaf 1850 met de Belgische overheid maakte. De Belgische Staat financierde zijn atelier in ruil voor de nalatenschap van al zijn kunstwerken. In het jaar na zijn dood werden alle werken uit zijn atelier aan de Staat overgedragen.
In oktober 1997 werden het volledige Wiertzmuseum en de tuin als monument en landschap beschermd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Publiek-publieke samenwerking met het Europees Parlement
In 2019 sloot de Regie der Gebouwen een publiek-publieke samenwerking af met het Europees Parlement voor de woning van de schilder Antoine Wiertz. Zo werd in maart 2019 een erfpachtovereenkomst ondertekend waarbij de Wiertz-woning en de tuin voor 50 jaar werden overgedragen aan het Europees Parlement voor één symbolische euro.
De woning zal worden verbouwd tot een centrum voor ontmoetingen en voor kleinschalige socio-culturele activiteiten. Voor het publiek worden er ook een bar, een wintertuin en een terras voorzien.
In het najaar van 2024 startte het Europees Parlement met renovatiewerken in de woning om het gebouw operationeel te maken.
Renovatiewerken aan het museum en de conciërgewoning
Het atelier en de conciërgewoning, die samen het Wiertzmuseum vormen, worden beheerd door de Regie der Gebouwen.
Zowel de ingang van het museum (binnen- en buitenkant) als de conciërgewoning moeten gerenoveerd worden. Hiervoor lanceerde de Regie der Gebouwen een overheidsopdracht in februari 2024. Eind juli 2024 werd de overheidsopdracht gegund en de werken zijn in november 2024 gestart.
De werken omvatten de renovatie van de binnen- en buitentoegang van het museum en de conciërgewoning, die boven de ingang van het museum is. De poort en de toegangstrap aan de buitenkant van het museum worden gerestaureerd. De onthaalruimtes worden gerenoveerd waarbij het voormalig lokaal van de bewakers wordt omgevormd tot een technisch lokaal. Er wordt een nieuwe bewakersruimte gecreëerd dichter bij de ingang. De conciërgewoning wordt volledig gerenoveerd (met inbegrip van verwarming en elektriciteit) en functioneler gemaakt als nieuwe conciërgewoning.
Dankzij deze werken en de aanpassing van de voetpaden zal het museum toegankelijker zijn voor personen met een beperkte mobiliteit.
Aangezien de werken worden uitgevoerd in de enige toegangszone van het museum en de ontvangstruimten, is het Wiertzmuseum tijdens de werken gesloten voor het publiek. De tuin van het museum blijft toegankelijk via een loopbrug op het voetpad in de Vautierstraat.
De renovatiewerken zullen voltooid zijn in het najaar van 2025. De kostprijs bedraagt ongeveer 1,2 miljoen euro inclusief btw.
Naar aanleiding van de verdeling van de site tussen de Federale Staat en het Europees Parlement, worden er aansluitingswerken uitgevoerd. De Regie der Gebouwen zal de aansluitingswerken voor de nieuwe gas-, elektriciteits-, en watermeters en voor het internet gelijktijdig uitvoeren met de renovatiewerken aan het museum. Het doel hiervan is om het energieverbruik te scheiden tussen het museum (beheerd door de Regie der Gebouwen) en het huis (beheerd door het Europees Parlement). De kostprijs hiervan bedraagt ongeveer 37.000 euro inclusief btw.
Technische fiche
Eigenaar: Belgische Staat en Europees Parlement
Gebruiker: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en Europees Parlement
Renovatie van het museum en de conciërgewoning:
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: IN RE BO
Duur van de werken: november 2024 - najaar 2025
Kostprijs van de werken: ongeveer 1,2 miljoen euro (incl. btw)
Kostprijs vernieuwing aansluitingen riolering, water, gas, elektriciteit, telecom: ongeveer 37.000 euro (incl. btw)
Oppervlakte: 1 068 m²
Dossier geactualiseerd in januari 2025