Voorbeelden van duurzame projecten

Het kantoorgebouw Kouterpoort in Gent

In maart 2023 is de Regie der Gebouwen begonnen met de renovatie van de daken van het kantoorgebouw in Gent. In een tweede fase, die in 2024 zal starten, zullen er fotovoltaïsche panelen geplaatst worden.

Meer info

De kazerne de Witte de Haelen in Brussel

De Regie der Gebouwen renoveert een gebouw gelegen op de site van de kazerne de Witte de Haelen om de diensten van DSU (Directie Speciale Eenheden) van de Federale Politie te huisvesten.

Het project beoogt een ‘zeer lage energie’-prestatie en voorziet daarom verschillende werken die het mogelijk zullen maken te voldoen aan verschillende energiecriteria die het Belgische Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) oplegt: binnen- en buitenisolatie, 1600 fotovoltaïsche panelen, energie-efficiënte ramen en zonwerende dubbele beglazing, efficiënt verwarmings- en ventilatiesysteem.

Meer info

Het vredegerecht in Moeskroen

De Regie der Gebouwen streeft naar ‘standaard passief’ voor de renovatie van het gebouw in Moeskroen om er de diensten van het vredegerecht in onder te brengen.

Meer info

De tijdelijke Europese school (Evere)

In afwachting van de bouw van een vijfde Europese school in Brussel, heeft de Regie der Gebouwen een tijdelijke Europese school gebouwd in Evere. De daken van deze tijdelijke school zijn uitgerust met 833 fotovoltaïsche panelen die ervoor zorgen dat de CO₂-uitstoot met 11 ton per jaar verminderd kan worden. 

Meer info

Nieuwe gevangenissen

De Regie der Gebouwen laat de nieuwe gevangenissen bouwen op een manier dat ze zo energiezuinig mogelijk zijn. Er wordt gestreefd naar energieneutraliteit zonder dat de gebruikers aan comfort moeten inboeten. Hiervoor werden verschillende maatregelen genomen die de duurzaamheid ten goede komen. Zo worden bijvoorbeeld alternatieve of weinig vervuilende energiebronnen gebruikt, zoals warmtekrachtkoppeling, warmtepompen en fotovoltaïsche panelen.

Meer informatie over de gevangenis van Haren, waar de eisen die gesteld worden voor de energieprestaties van het toekomstige gevangenisdorp strenger zijn dan de geldende regelgeving.

Meer informatie over de toekomstige nieuwe gevangenis in Antwerpen, waarbij de Regie der Gebouwen een BREEAM-score van minstens ‘very good’ heeft opgelegd voor de bouw.

Meer informatie over de gevangenissen van Marche-en-FamenneLeuze-en-Hainaut en Beveren

Koninklijk domein van Laken

Sinds 1 mei 2021 kan op het Koninklijk Domein van Laken, door het nieuwe warmtenetwerk, de CO₂-uitstoot beperkt worden met ongeveer 2300 ton per jaar. Dit systeem zou bijna de volledige verwarmingsbehoeften van het domein moeten dekken. Het nieuwe netwerk is rechtstreeks verbonden met de afvalverbrandingsoven van Neder-Over-Heembeek om een deel van de restwarmte te recupereren en zo de gebouwen van het Koninklijk Domein van Laken, inclusief de Koninklijke Serres, te verwarmen. 

Meer info

Gevangenis van Itter

In 2023 plant de Regie der Gebouwen de installatie van meer dan 1700 fotovoltaïsche panelen op de site van de gevangenis van Itter, met een geschat vermogen van 775 kWp.

Meer info

Gerechtshof Britselei in Antwerpen

De renovatie van het Gerechtshof op de Britselei is bezig. Er worden duurzame technieken in het gebouw geïntegreerd waardoor de energie-efficiëntie gevoelig zal toenemen. 

Meer info

De site van de Space Pole in Brussel

Op de daken van de gebouwen van de site zijn talrijke fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd.

Het renovatie- en uitbreidingsproject voor het elektromechanica-atelier van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) omvat ook heel wat energie- en duurzaamheidsmaatregelen: LED-verlichting, groendaken,  fotovoltaïsche panelen, warmterecuperatie, enzovoort.

Meer info

Rijksarchief in Aarlen

In november 2020 heeft de Regie der Gebouwen de renovatie van het Rijksarchief in Aarlen voltooid met de volledige isolatie van de oude gebouwschil en een energiezuinig bijgebouw, waar een warmtepomp met verticale geothermische sonde gevoed wordt door fotovoltaïsche panelen. Die maken het mogelijk om gratis groene energie, die opgeslagen zit in de bodem, te recupereren. Via geocooling wordt de uitbreiding in de winter verwarmd en in de zomer afgekoeld. 

Meer info

Verkeerspost van Achêne in Sorinnes

De Regie der Gebouwen heeft een bijna passief gebouw voor de Federale Wegpolitie van Namen gebouwd.

Meer info

Scheepvaartpolitie van Antwerpen

De Regie der Gebouwen sloot een samenwerkingsovereenkomst af met het Havenbedrijf Antwerpen om een deel van de scheepvaartpolitie van Antwerpen onder te brengen in een nieuw complex op rechteroever. Het complex, dat eind 2019 werd voltooid, voldoet aan de hoogste BREAAM-klasse.

Meer info

Koninklijk Paleis van Brussel

Begin maart 2023 ging de Regie der Gebouwen officieel van start met de renovatie van de gevels van het Koninklijk Paleis in Brussel.

Ze werkt ook aan een efficiëntere verwarmingsinstallatie voor het Koninklijk Paleis.

Dankzij deze werken wordt de energieprestatie van het Koninklijk Paleis verbeterd en kan er bespaard worden op het gebruik van energie en de energiefactuur.

Meer info

Europa-gebouw - Europese Raad en Raad van de Europese Unie

In 2009 won het project de speciale editie van de ‘Green Good Design Award’. Een mooie bekroning, zeker omdat duurzame ontwikkeling centraal stond bij het project. 

Meer info

Warmtekrachtkoppelingscentrale op de Jubelparksite in Brussel

De installatie die aardgas als verbrandingsmiddel gebruikt en zowel warmte als elektriciteit produceert, beperkt de energiefactuur voor verwarming en de CO₂-uitstoot. 

Meer info

Installatie van fotovoltaïsche panelen op de site van het geofysisch centrum in Dourbes

Met 1224 panelen is de installatie één van de grootste in Wallonië. 

Meer info

Gebouw van de Federale Politie Limburg in Hasselt

Duurzaam bouwen stond voorop bij de nieuwbouw. Het energiegebruik wordt zo laag mogelijk gehouden. 

Meer info

Koninklijke Muntschouwburg

De 1500 halogeenlampen van 40 watt in de zaal zijn vervangen door LED-lampen, net als de lampen van de majestueuze kroonluchter aan het plafond. 

Meer info

De Financietoren in Luik

Bij de bouw werd rekening gehouden met het leefmilieu, zowel wat betreft de technische bouwaspecten als het gedifferentieerd afvalbeheer. Het gebouw verbruikt 36 procent minder energie dan een gelijkaardige constructie met standaardvoorzieningen. 

Meer info

 

Laatste wijziging in maart 2023