Nieuwe scanstraat in Justitiepaleis van Antwerpen in gebruik genomen

12/12/2019
Antwerpen
Op 9 december 2019 is in het Justitiepaleis van Antwerpen een nieuwe scanstraat in gebruik genomen. Hiermee krijgt het gebouw een betere beveiliging. De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat, en de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie lieten de werken uitvoeren.

Door de toegenomen terreurdreiging was er al sinds 2015 een voorlopige scanstraat aanwezig in de inkomhal van het Justitiepaleis. Deze werd afgebroken en vervangen door een nieuwe, permanente scanstraat.

In de scanstraat moeten de bezoekers langs een metaaldetector passeren en worden hun spullen gecontroleerd.

Er is een nieuwe bezoekersingang voorzien met een draaideur die rechtstreeks uitkomt in de scanstraat. Het personeel van het justitiepaleis heeft een aparte ingang, net als de advocaten, die binnenkomen via een deur die ze kunnen openen met hun badge.

De vroegere hoofdingang/-uitgang van het Justitiepaleis, bestaande uit een draaideur, is voortaan enkel nog de uitgang van het gebouw.

Er werd een aangepast veiligheidsbeleid uitgewerkt door de FOD Justitie, waarbij onder meer werd beslist dat er op vijf plaatsen in het land een hoger beveiligde site zou komen, inclusief een scanstraat. Het Justitiepaleis in Antwerpen is daar één van (de andere justitiepaleizen zijn die van Brussel, Gent, Luik en Charleroi).

Meer info over het Justitiepaleis van Antwerpen op de website van de Regie der Gebouwen

Technische fiche

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
Gebruiker: FOD Justitie
Studie: Scope (in opdracht van de FOD Justitie)
Aannemer: THV Fichet Security Solutions Belgium – Baeten-Van Es
Duur van de werken: oktober 2019 – december 2019
Investering: 1,2 miljoen euro (incl. BTW), gefinancierd door de Regie der Gebouwen