Leopold II had een voorliefde voor grootse, monumentale gebouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hele Park van Tervuren doet denken aan Versailles.

Leopold II had een voorliefde voor grootse, monumentale gebouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het hele Park van Tervuren doet denken aan Versailles.

Groot is het in ieder geval: de site bestaat uit vijf bouwwerken en het Park van Tervuren is 207 hectare groot. Centraal ligt het hoofdgebouw, waar de permanente tentoonstelling gevestigd is. Aan de rechterzijde van het hoofdgebouw werd het Directiepaviljoen opgetrokken. Aan linkerzijde wordt het hoofdgebouw geflankeerd door het Stanleypaviljoen, dat de bewaarplaats is van het volledige Stanley-archief. De site wordt vervolledigd door het Afrikapaleis (het vroegere Koloniënpaleis), gelegen aan het einde van de Tervurenlaan, en het CAPA-gebouw, dat zich aan het einde van de Leuvensesteenweg bevindt.

Het Afrikapaleis, dat opgetrokken is in Lodewijk XVI-stijl, werd in de jaren 1980 al gerestaureerd. Het hoofdgebouw van Girault is een imposant stukje architectuur in neoklassieke stijl. Aan de parkzijde is er een monumentale trap die leidt naar een prestigieuze rotonde met een 28 meter hoge glazen koepel. Het hele gebouw is versierd met mooie ornamenten en details, zoals het symbool van Leopold II, de dubbele L.

Rond het gebouw ligt een uitgestrekt park met grote vijvers en de Franse tuinen van Elie Lainé. Die prachtige tuinen bestaan uit harmonische patronen van bloemenperken, grasvelden en wandelpaden, opgeluisterd met sculpturen, vijvers en fonteinen.