De ambtswoning van de eerste minister werd gebouwd tussen 1778 en 1779  en wordt onder andere gebruikt voor politieke onderhandelingen en de ontvangst van hoge gasten. Het maakt deel uit van de symmetrische huizenrij in classicistische stijl aan de oostzijde van het Park van Brussel.

Historiek

Het gebouw werd eerst verhuurd aan G. Beauclerck, hertog van Saint-Albans, die er in 1786 overleed. In 1805 werd het aangekocht door markies G. de Trazegnies. In 1860 werd het door zijn erfgenamen verkocht aan de Belgische Staat en vanaf 1868 was het in gebruik door verschillende ministeriële diensten. Vanaf 1897 fungeerde het, na grondige verbouwingen, als ambtswoning van de Minister van Arbeid en Nijverheid. Sinds 1945 is het pand in gebruik als ambtswoning van de eerste minister.*

*Bron: https://monument.heritage.brussels/nl/buildings/30279 

Opfrissings- en renovatiewerken

In 2023 werden er verschillende opfrissings- en renovatiewerken in het gebouw uitgevoerd in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, dat loopt van 1 januari tot 30 juni 2024.  

De rijkelijk gedecoreerde ruimtes op het gelijkvloers werden grondig opgefrist en verguld, evenals de trappenhal en de gang van de eerste verdieping. 

Ook de gevels en het schrijnwerk werden geschilderd. Het ging om een totale oppervlakte van 1.620 m². 

Ten slotte werd de keuken in de kelderverdieping volledig vernieuwd. De bestaande keuken werd volledig gestript tot op de baksteen en kreeg een nieuwe indeling. De wanden en vloer werden geïsoleerd en opnieuw bezet en betegeld. Naast de volledige vernieuwing van de keukenmeubels en -apparatuur, werd ook een nieuwe HVAC-installatie voorzien, aangepast aan de vereisten van een grootkeuken. Er werden ook de nodige brandbeveilingsinstallaties voorzien. Het ganse elektriciteitsnetwerk in de keuken werd vernieuwd en het volledige gebouw is voortaan voorzien van een nieuwe elektriciteitskast en -bord. Op het gelijkvloers werd het sanitair gerenoveerd.  

Technische fiche

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen

Volledige opfrissing en vergulding van het gelijkvloers, de trappenhal en de gang van het verdiep 

  • Duur werken: september – december 2023
  • Kostprijs: ongeveer 280.000 euro (inclusief btw)
  • Aannemer: Van Gompel nv

Schilderen van de gevels en het schrijnwerk

  • Duur werken: september – november 2023
  • Kostprijs: ongeveer 164.000 euro (inclusief btw)
  • Aannemer: Van Gompel nv

Renovatie van de keuken en het sanitair

  • Duur werken: september – december 2023
  • Kostprijs: ongeveer 552.000 euro (inclusief btw)
  • Aannemer: The Maestro

 

Laatst gewijzigd in januari 2024.